„Neseniai priimtas įstatymas dėl dujų yra teigiamas pradinis taškas. Toliau turėtų būti priimamos efektyvios reformos, įskaitant įstatymą dėl viešųjų pirkimų ir nepriklausomo energijos sektoriaus reglamentus“, – antradienį Odesoje teigė energetikos eurokomisaras Guentheris Oettingeris

Užsienio skolintojai ir Europos Sąjunga (ES) spaudė Ukrainai reformuoti dujų sektorių. Pernai ši šalis išvengė žlugimo tik todėl, kad sulaukė pagalbos iš užsienio.

Rusija apie 80 proc. dujų Europai eksportuoja per Ukrainos dujotiekių sistemą. 2006 ir 2009 m., tarp Ukrainos ir Rusijos kilus ginčams dėl dujų kainų, buvo sutrikęs dujų tiekimas, tad ES tapo strategiškai suinteresuota užmegzti glaudesnius ryšius su Kijevu.

Pernai EK kartu su Pasaulio banku, Europos investiciniu banku ir Europos rekonstrukcijų ir plėtros banku pažadėjo suteikti finansinę paramą. Tuo metu Ukrainos parlamente dėl rietenų tarp valdančių partijų buvo užstrigęs minėto įstatymo dėl dujų priėmimas.

Ukrainos energetikos ministras Jurijus Boiko padėkojo EK už indėlį priimant naują įstatymą. Jį priimti paskatino 2003 m. ES patvirtinti energetiką bloke reguliuojantys reglamentai. Paskui ES priėmė kitą teisės aktų paketą, kuriame daugiau dėmesio buvo skiriama ekologijai, pvz., energijos taupymo priemonėms pastatuose.
Naudoja netaupydami

Odesoje efektyviau naudoti energiją tebėra užsienietiška idėja, skelbia Briuselio portalas. Lankytojai randa viešbučių kambariuose iki maksimumo įjungtus kondicionierius, o radiatorius vonios kambariuose (kurie prijungti prie valstybinės šildymo sistemos) kaitinančius visu pajėgumu. Matosi, kad dujos čia pigios.

Tarptautinės energetikos agentūros duomenimis, pagal santykį su BVP, Ukraina sunaudoja keturis kartus daugiau energijos, negu ES valstybės. Energijos švaistymu pagarsėjusi Rusija sunaudoja energijos tik tris kartus daugiau už Ukrainą.

„Paskatinimai nereikalingi. Ukraina perka dujų daugiau negu reikia, nes politikus renka, priklausomai nuo pirkimų“, – teigia Ukrainos naujosios energijos sąjungos, kuri skatina efektyviau naudoti energiją, vadovas Valerijus Borovikas.