"Tai istorinė galimybė stebėti, kaip gimsta, bent jau sprendimų lygiu, Europos diplomatija", - pasibaigus susitikimui sakė šiuo metu ES pirmininkaujančios Belgijos užsienio reikalų ministras Stevenas Vanackere.

Tarnyba turėtų būti sukurta iki gruodžio 1 dienos. Tuomet C.Ashton į pagalbą ateis tarnybos generalinis sekretorius, kuriuo gali tapti Prancūzijos ambasadorius Jungtinėse Valstijose Pierre'as Vimont'as, bei du generalinio sekretoriaus pavaduotojai.

Pirmadienį priimtas sprendimas užbaigė ilgai trukusią vidaus kovą tarp Bendrijos institucijų dėl tikslaus galių pasiskirstymo naujoje tarnyboje, tačiau davė pradžią įtemptoms varžyboms dėl tarp valstybių narių dėl postų kuriamame diplomatiniame korpuse.

Manoma, kad C.Ashton greitai paskelbs virtinę asmenų, kuriems bus patikėta vadovauti ES ambasadoms užsienyje, įskaitant diplomatines atstovybes tokiose prestižinėmis laikomose šalyse kaip Kinija ir Brazilija.

Tačiau, pasak "EUobserver", paskyrimai į svarbiausius vidaus postus, tokius kaip generalinio sekretoriaus, bus galimi tik tuomet, kai Europos Parlamentas sutars dėl naujų kadrų komplektavimo taisyklių, o tai veikiausiai bus padaryta rugsėjo pabaigoje.

C.Ashton dienraštyje "The Wall Street Journal" antradienį rašė, kad naujoji Europos išorės veiksmų tarnyba (European External Action Service, EEAS), nepaisant jos "gremėzdiško" pavadinimo, turi "drąsų ir paprastą tikslą - kad Bendrijos balsas būtų geriau girdimas visame pasaulyje".

Dabar, kai kova už tai, kad tokia tarnyba būtų sukurta, iš esmės baigėsi, dėmesys veikiausiai nukryps į tai, kokiu mastu valstybės narės, tarp kurių esama tokių šalių, kurios pavydžiai sergsti savo užsienio politikos prerogatyvas, leis klestėti nuosekliai užsienio politikai.

Didžiosios šalys linkusios pabrėžti, kad kuriama EEAS nesikėsins į jų užsienio politikos nepriklausomybę, o tokį jų požiūrį gerai iliustruoja šių valstybių pozicija dėl galimybių uždaryti jų ambasadas tam tikrose šalyse ir naudotis ES ambasada.

Manoma, kad baigus formuoti tarnybos personalą, joje turėtų dirbti apie 6 tūkst. žmonių - diplomatai iš Bendrijos valstybių narių, pareigūnai iš Europos Komisijos ir Briuselyje įsikūrusio Tarybos generalinio sekretoriato.

Manoma, kad visas šis procesas truks dar dvejus-trejus metus.