Matau daugybę skydų su informacija kur miestelyje įvestas vandentiekis, restauruojamas istorinis paminklas, keliai tvarkomi ir dar daug dalykų finansuojamų ES. Štai ir mano mylimas gimtasis miestas Marijampolė, dabar centrinės dalies rekonstrukcijos įkarštyje, gražinamasi taip pat iš ES paramos lėšų. Kaip smagu matyti, kad tiek daug keičiasi į gera.

Nemanau, kad Lietuva liks visada tik paramų prašytoja. Puiku, kad mumis patikėjo, pasitikėjo, matė norą ir ryžtą būti kartu, Europos Sąjungoje. Ir mes tikrai nenuvilsim. Kiek gabių, talentingų, darbščių žmonių gyvena mažutėje mūsų šalyje! Aš labai didžiuojuosi, kad esu lietuvis, kalbu viena seniausių ir sudėtingiausių pasaulio kalbų. Iš visos širdies su tėvais liepos 6d. giedojau tautišką giesmę ir aktyviai dalyvauju etnografinio ansamblio veikloje. Manau, kad tautiškumas vienas pagrindinių europietiškumo bruožų. Kiekviena ES šalis yra unikali savo istorija, gamta, žmonėmis, kultūros paveldu ir t.t. Juk vieni kitiems tiek daug galim parodyti ir papasakoti!

Su tėvais labai mėgstame keliauti ir jau aplankėm kaimynines, Lenkiją, Latviją, Estiją, šalis. Kaip smagu būdavo keliauti ir keisti šalių sienas be visokių vizų ir formalumų! Jautėmės tarsi vyktume pas savo gimines, esam laukiami ir savi. Deja, neseniai teko lankytis Kaliningrado srityje, Černiachovske ir, kas liečia įvažiavimą, patyriau visai priešingus įspūdžius...
Taigi, vienas pagrindinių europietiškumo bruožų, mano manymu, yra tautiškumas, bet kartu pagarba ir draugiškumas kaimyninėms šalims.

Pilietiškumas ir atsakomybė

Kitas svarbus dalykas kalbant apie europietiškumą- pilietiškumas. Na, tai manau privaloma visiems, netik ES šalių nariams. Visai nelaikyčiau verto būti europiečio žmogaus, kuris gyvena pažangiausioje šalyje, bet daro nusikaltimus ar visokius nešvarius darbelius. Iš istorijos pamokų, artimųjų pasakojimų suprantu, kad per 50 sovietų okupacijos metų supratimas apie pilietiškumą buvo tapęs kažkoks iškreiptas, netikras. Todėl manau, kad labai gerai daro jauni, veiklūs, ryžtingi žmonės, kurie sugalvoja tokias akcijas kaip „Darom“ ir be atlygių ar reklamų daro gerus, nesavanaudiškus darbus. Pilietiškume taip pat svarbus atliekų rūšiavimas, rūpinimasis ekologija, aktyvus dalyvavimas rinkimuose, referendumuose ir pan. Matau labai gražų pilietiškumo pavyzdį namuose, kai mama vis primena, kad tvarkos ir drausmės privalomi laikytis visur ir pradėti visada reikia nuo savęs. O ir mano „Sūduvos“ gimnazijoje matau tikrą, mažą ES modelį, kur gražiai dera ir naujos technologijos, ir senos senos tradicijos, kur mokytojai skatina ir padeda kiekvienam tobulėti ir atsiskleisti. Kur skatinama pagarba ir supratimas kiekvienam šalia esančiam. Tačiau vidaus tvarka ir disciplina taip pat privaloma kiekvienam.

Rudenį aš jau eisiu į antrą gimnazijos klasę. Džiaugiuosi, kad mano pažymiai vis gerėja. Kaip ir praeitais metais, toliau lankysiu kanklininkų, liaudies šokių ir slavų kultūros būrelius. Aišku, kiek liks laisvalaikio, skaitysiu ir žaisiu su draugais krepšinį. Noriu mokytis ir siekti savo svajonių specialybės - kelionių vadovo. Labai domiuosi geografija, kalbomis. Dalyvauju respublikinėse olimpiadose ir man neblogai sekasi. Svajoju gyvenime daug dirbti, keliauti, pažinti.
Manau, kad man, kaip ES piliečiui, tam yra puikios sąlygos. Neabejoju, kad ekonominės krizės greitai praeis, žmonės daugiau uždirbs, daugiau šypsosis ir keliaus. O aš su savo žiniomis, energija ir darbais į visų esamų ir būsimų ES šalių gerove.


Šiuo rašiniu autorius dalyvauja konkurse "Europietiškumas mano akimis"