C.Ashton sakė, kad Briuselis "pasiruošęs skatinti dialogo procesą tarp Prištinos ir Belgrado", siekiant sudaryti sąlygas "pažangai kelyje į Europą".

Skaitydama iš anksto paruoštą pranešimą, britų baronienė pabrėžė, kad "ES sveikina" neįpareigojančią Tarptautinio Teisingumo Teismo (TTT) nutartį ir tvirtino, kad Serbijos ir Kosovo ateitis "glūdi Europos Sąjungoje".

C.Ashton pridūrė, kad TTT patariamoji nuomonė "atveria naują fazę", kurioje "dėmesys turėtų būti sutelktas į ateitį."

ES lyderiai ne kartą ragino pradėti dialogą nuo karo nukentėjusiame Balkanų regione. Bendrijos prezidentas Hermanas Van Rompuy (Hermanas Van Rompėjus) tokį pareiškimą išsakė šį mėnesį po žmonių gyvybių nusinešusio smurto išpuolio neramiame šiauriniame mieste Kosovo Mitrovicoje.

C.Ashton nurodė, jog dialogas "taptų taikos, saugumo ir stabilumo veiksniu."

Belgrado ir Prištinos diskusijos taip pat leistų 27 šalių Bendrijai, kurioje tik 22 valstybės yra pripažinusios Kosovo nepriklausomybę, išspręsti vidinius nesutarimus dėl šio klausimo.

Kosovo nepriklausomybės dar nėra pripažinusios penkios ES šalys: Kipras, Graikija, Rumunija, Slovakija ir Ispanija. Šios valstybės susirūpinusios dėl separatistinių nuotaikų kai kuriuose savo regionuose, ypač turtingame Katalonijos regione ir Baskijoje.