Pasak Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje Spaudos ir informacijos skyriaus asistentės Benignos Chijenaitės, Komisija iš visų šalių sulaukia vidutiniškai 12 tūkst. paraiškų per metus. Tačiau pastaruoju stažuotės laikotarpiu šis skaičius išaugo dvigubai – tiek pat paraiškų buvo pateikta per pusmetį.
Spaudos ir informacijos skyriaus vadovas Giedrius Sudikas sako, kad galima paraiškų antplūdžio priežastis – ekonominė krizė. Noras stažuotis gali būti susijęs su galimybėmis rasti darbą. Anketų, atliktų pasibaigus stažuotei, rezultatai rodo, kad 98% stažuotojų įgytą patirtį Komisijoje įvertino kaip vertingą ir naudingą ateičiai. Nors darbo ES institucijose ateityje stažuotė negarantuoja, patirtis padidina tikimybę laimėti konkursą į darbo vietą.

Konkurencija – itin didelė 

Tikimybė Europos Komisijoje stažuotis Lietuvos jaunimui – pakankamai menka. Anot, B. Chijenaitės, yra kur kas daugiau paraiškų nei vietų stažuotojams.

„Šiuo metu įdarbiname vieną stažuotoją atrinkdami iš maždaug 200 paraiškų“, - sako ji.
Atrankoje atsižvelgiama į gyvenimo aprašymą, motyvacinį laišką. Nors dauguma kandidatų turi teisės, ekonomikos ar Europos studijų pagrindus, skirtingi skyriai stažuotojus atsirenka pagal poreikius. Skyrių atrinkti žmonės yra kviečiami pokalbiui. „Kandidatai gali išreikšti savo prioritetą tam tikrai veiklos sričiai, tačiau nėra jokių garantijų, jog jie dirbs būtent toje srityje“, - teigia Europos Komisijos atstovė.

B. Chijenaitė taip pat perspėja, kad kandidatai dažnai iki galo nesutvarko dokumentų. Tokie prašymai yra iš karto atmetami.
Anot G. Sudiko, sėkmę atrankoje lemia ir kiti kriterijai. „Svarbi kandidato patirtis, turėtos stažuotės, suderinamumas su norimu darbu ir kalbų mokėjimas“, - sako jis.

Mokama 3 460 litų stipendija

Europos Komisijos stažuotojų programa yra didžiausia. Programos dalyviams mokama 1003 eurų per mėnesį stipendija. Jaunimas gali rinktis stažuotes kitose ES institucijose – Europos Parlamente, Teisingumo teisme, Europos ombudsmeno tarnyboje, Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitete, Regionų komitete ir ES Tarybos Generaliniame sekretoriate.
Europos Parlamentas 2009 m. gavo apie 9 tūkst. paraiškų, atrinktos – 507. Taigi į vieną vietą pretenduoja 18 žmonių. ES Tarybos Generalinis sekretoriatas sulaukia 1, 5 tūkst., o priima – 95 (16 į vieną vietą).

Europos jaunimo informacijos tinklo „Eurodesk Lietuva“ programos vadovas Marekas Ivanovskis sako, kad visos programos sulaukia panašaus dėmesio, nes yra skirtos skirtingų sričių studentams arba absolventams. „Internete tikrai netrūksta informacijos apie stažuočių galimybes, tačiau ne visuomet paprasta rasti stažuotę, atitinkančią tavo poreikius. Tokiu atveju mes ir galime padėti“, - sako jis.
Studentai turi daugiau galimybių

Dažniausi kandidatams keliami reikalavimai – ES šalies narės ar kandidatės pilietybė, universitetinis išsilavinimas, dviejų ES oficialių kalbų mokėjimas (pageidaujant, kad viena kalba būtų anglų, prancūzų arba vokiečių) ir amžius iki 30 metų. Tačiau reikalavimai priklauso nuo konkrečios ES institucijos. Pavyzdžiui, Europos Parlamentas priima kandidatų iki 45 metų paraiškas.
Studentai gali pretenduoti į neapmokamas stažuotes. Susidomėjimas jomis pastaruoju metu nežymiai padidėjo. „Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje priima „neoficialiuosius" stažuotojus. Per metus sulaukiama 50-60 tokių paraiškų, iš kurių maždaug 12-15 studentų suteikiama galimybė atlikti šią praktiką“, - sako B. Chijenaitė.

Šiemet Europos Komisija švenčia 50-ąjį Stažuotojų programos jubiliejų. Šia proga spalio 20-ąją Briuselyje įvyks konferencija, kurios metu buvę stažuotojai dalinsis savo patirtimi.

Informaciją apie stažuotes galite rasti:

Įsidarbinimas Europos Sąjungos institucijose http://www.es-isidarbinimas.lt/
Europos jaunimo informacijos tinklo „Eurodesk“ atstovybė Lietuvoje http://www.eurodesk.lt/
Stažuotės Europos Komisijoje http://ec.europa.eu/stages/