Kaip praneša naujienų agentūra AFP, finansų ministrų susitikime priimtas sprendimas atimti iš pažeidėjų subsidijas. Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas van Rompuy’is pranešė, kad planuojama žymiai sustiprinti biudžeto vykdymo kontrolę, taip pat išplėsti sankcijas. Jau nuo 2011 m. pirmojo pusmečio Briuselis vykdys patikrinimus, kad iš anksto pastebėtų galimas problemas.

Sprendimas dėl griežestesnių priemonių pažeidėjams buvo priimtas birželį vykusiame aukščiausiojo lygio susitikime. Priimti tokį sprendimą paskatino finansinė ir ekonominė krizė Graikijoje. Po aukščiausiojo lygio susitikimo Europos Komisija ėmė svarstyti konkrečias priemones. Reikalavimus biudžetui pažeidusios valstybės turės sumokėti didelį užstatą, be to, pažeidėjams nebus skiriama parama iš ES struktūrinio ir agrarinio fondų.

Vokietijos vyriausybė ir toliau reikalauja įvesti tiek ekonomines, tiek politines sankcijas. Pareigūnai Berlyne įsitikinę, kad Stabilumo pakte numatytas biudžeto deficito normas pažeidusioms šalims reikia atimti balso teisę priimant sprendimus. Dauguma ES narių iki šiol nepritaria šiam siūlymui. Na o H. van Rompuy’is pabrėžė, kad diskusijos dėl galimo neekonominių sankcijų įvedimo tęsis.

ES reikalauja, kad šalies narės skola neviršytų 60 proc. BVP, biudžeto deficitas - 3 proc. Šiuo metu šias taisykles atitinka tik Estija, Švedija ir Liuksemburgas.