„Europos Sąjunga ir Rusija, kaip seni strateginiai partneriai besikeičiančiame daugiapoliame pasaulyje, yra įsipareigoję dirbti kartu sprendžiant bendrus iššūkius, pasitelkiant subalansuotą ir į tikslą orientuotą, demokratija ir įstatymo viršenybe pagrįstą požiūrį tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu lygmeniu”, - teigiama birželio mėn. išplatintame bendrame Briuselio ir Maskvos oficialiame pranešime dėl jų naujosios „Partnerystės modernizacijai”.

„Moldaviškas vynas turi būti naudojamas tvoroms dažyti <…> Jis neturi būti vartojamas ne tik Rusijoje, bet ir niekur kitur, nes produktas yra neįdomus”, - liepos 6 d., kalbėdamas per nacionalinį radiją, teigė Rusijos maisto produktų kokybės priežiūros tarnybos vadovas Genadijus Oniščenka.

Šie komentarai rodo akivaizdų skirtumą tarp diplomatinio ES-Rusijos tono, kalbant apie reformistinę Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo darbotvarkę, ir mažiau „pažangaus“ Rusijos tono, bendraujant su savo senais, sovietinės eros vasalais.
Per pastarąsias 2 savaites Rusijos muitinės patikrinimo postuose Maskvoje buvo konfiskuota 170 tūkst. moldaviško vyno butelių, o dėl G. Oniščenko pareiškimų daugelis Moldovos eksportuotojų apgręžė link sienos važiuojančius savo sunkvežimius.

Rusijos teigimu, šis sprendimas yra pagrįstas išskirtinai sveikatos apsaugos reikalavimais ir tvirtina, kad Rusijos atlikti tyrimų metu vyne buvo aptikti „pavojingi” dibutilftalato ir metalaksilo kiekiai. Žurnalistams nepavyko susiekti su Rusijos atstovybe prie ES dėl komentaro.

Naujoji Moldovos vyriausybė ir ES yra įsitikinę, kad draudimą nulėmė politinės priežastys.