"Rytų partnerystė iš tiesų turėtų padėti panaikinti nereikalingus barjerus prekyboje ir asmeniniuose kontaktuose, modernizuoti socialines ir ekonomines šalių partnerių sritis ir tarp jų bei ES užmegzti tikros partnerystės bei geros kaimynystės santykius", - sakė A.Kobiakovas, penktadienį Minske susitikęs su ES plėtros ir Europos kaimynystės politikos komisaru Štefanu Fuele.

Pasak Baltarusijos, šios programos potencialas pakankamai didelis. "Tačiau šis potencialas neišnaudojamas, o Rytų partnerystės programos vykdymo tempai daugiau nei kuklūs", - sakė A. Kobiakovas.
Vicepremjeras pareiškė, kad Baltarusija suinteresuota šiai iniciatyvai suteikti tokį turinį, kuris leistų "sukurti klestinčią ir saugią Europą be skiriamųjų linijų ir įtakos sferų".

Jis pridūrė, kad bendradarbiavimo gilėjimas tarp šalių įgijo didesnę svarbą įsteigus Baltarusijos, Rusijos ir Kazachstano Muitų sąjungą.
"Baltarusijos siena tampa tiltu, jungiančiu Baltarusijos, Rusijos ir Kazachstano Muitų sąjungą ir ES - du didžiausius integracinius susivienijimus Europoje", - pastebėjo vicepremjeras.

Europos komisaras pripažino, kad Rytų partnerystės galimybės nepakankamai panaudojamos. "Šiuo metu Baltarusija ir ES panaudoja tik 10-20 proc. Rytų partnerystės programos galimybių", - sakė jis.
Tuo pačiu metu kreipdamasis į Baltarusijos vicepremjerą Š.Fuele pabrėžė, kad kokybiško bendradarbiavimo plėtros raktas yra "jūsų (Baltarusijoje) rankose".

"Mes plėtosime Rytų partnerystę su Baltarusija tokiu pat greičiu, kokiu Baltarusija pateisins ES viltis, sekdama ES vertybėmis demokratijos ir žmogaus teisių srityje", - sakė Š.Fuele.