„Ši iniciatyva gimė diskusijose, kurios kilo dėl pirmosios mano inicijuotos deklaracijos nukreiptos prieš GM bulvių įteisinimą. Su kolegomis įžvelgėme ir kitą problemą, kad jau dabar rinkoje yra gausybė produktų, kurių sudėtyje yra GMO, bet jie yra retai tinkamai pažymėti,“ – sakė Z.Balčytis.

Deklaracijos tekste teigiama, kad dabartinė kontrolė ir žymėjimas neužtikrina reikiamos vartotojų apsaugos ir jų informavimo bei nėra tinkamai vykdoma valstybėse narėse.

Taip pat pagal šiuo metu galiojančias taisykles tokie produktai kaip pienas, kiaušiniai, mėsa gauti iš gyvulių šertų pašarais su GMO apskritai neturi būti žymimi, o 1 mln. ES piliečių dar 2007 m. yra išreiškę norą tokia informaciją matyti.

Dėl šių priežasčių grupė europarlamenatarų ragina Europos Komisiją pateikti teisinį pasiūlymą šiai problemai spręsti. Jei deklaraciją pasirašys daugiau nei pusė iš 736 europarlamentarų, ji taps oficialia EP pozicija.

„Deklaracijos tekstas atsirado jau su keleto kolegų ir iš skirtingų ES šalių ir politinių frakcijų įsitraukimu. Tai leidžia tikėtis aktyvesnio ir kitų Europos Parlamento narių palaikymo“ – sakė Z.Balčytis.

Europos Parlamento nariai gali naudotis rašytiniu pareiškimu norėdami pradėti arba atnaujinti diskusijas Europos Sąjungos kompetencijai priklausančiu klausimu.