Ketvirtadienį Norvegijos policijos pareigūnai pranešė, kad suėmė tris vyrus, kurie įtariami ryšiais su „Al Qaeda“ bei rengiant išpuolį prieš JAV ir Didžiąją Britaniją. Sulaikyti asmenys, kurių vienas buvo suimtas Vokietijoje, įtariami planavę panaudoti peroksido pripildytas bombas, kurios yra ne tik labai galingos, bet ir lengvai transportuojamos.

Vienas iš įtariamųjų yra 39 m. Norvegijos pilietis, musulmonų uigūrų mažumos atstovas iš Kinijos, kuris gyveno Norvegijoje nuo 1999 m. Kitas įtariamasis yra 37 m. Irako pilietis, kuriam humanitariniais pagrindais buvo suteiktas leidimas gyventi Norvegijoje, o trečiasis – 31 m. Uzbekistano pilietis, kuriam šeimų sujungimo pagrindu buvo išduotas leidimas nuolat gyventi Norvegijoje.

„Aš galiu pasakyti, kad „Terorizmo finansavimo sekimo programa“ (TFTP) padėjo Norvegijos tyrime dėl tos „Al Qaeda“ grėsmės“, - ketvirtadienį per spaudos konferenciją Briuselio žurnalistams teigė JAV iždo sekretoriaus pavaduotojas terorizmo ir finansinės žvalgybos reikalams Stuartas Levey.

Tą pačią dieną Strasbūre, Europos Parlamente, vykusio balsavimo metu buvo pritarta ES-JAV susitarimui dėl dalinimosi Pasaulinės tarpbankinių finansinių telekomunikacijų organizacijos (SWIFT) turima informacija, kuris buvo sutrikdytas vasario mėn., kai EP nariai, baiminantis asmens privatumo pažeidimų, atmetė ankstesnį susitarimą.

Pasak S. Levey, TFTP nebegaudavo naujos informacijos, bet ir toliau „generavo informaciją“, remdamiesi iki 2009 m. pabaigos, kai „Swift“ perkėlė duomenis apie Europos operacijas iš JAV į Olandiją, gautais duomenimis.

Po 2001 m. teroristinių išpuolių Niujorke ir Vašingtone TFTP programa buvo pradėta vykdyti kaip slapta operacija. Ji buvo paviešinta tik 2006 m., kai dienraštis „The New York Times“ išspausdino straipsnį apie tai.