Italijos EP narys Mario Borghezio „The Associated Press” atsiųstame elektroniniame laiške teigia, kad ES reikia nuosavo „X failų” archyvo, kuriame kiekvienas galėtų rasti informacijos apie NSO – įskaitant karinių pajėgų turimą informaciją. Pasak M. Borghezio, visos Europos valstybės turėtų paviešinti tokią informaciją ir nustoti, kaip teigia europarlamentaras, „sistemingą dangstymą”.

Turimos informacijos paviešinimas nėra beprecedentis: praėjusiais metais Didžioji Britanija internete paskelbė 4 tūkst. lapų apimties informaciją apie, kaip manoma, 800 nuo 9 dešimtmečio iki 10 dešimtmečio įvykusių susidūrimų su NSO. Pastaruosius trejus metus Didžiosios Britanijos gynybos ministerija, sulaukusi priekaištų dėl informacijos laisvės, palaipsniui viešina anksčiau buvusią įslaptintą informaciją apie NSO.

Anot M. Borghezio, labai svarbu yra turėti mokslinį centrą, kuris tirtų neatpažintus skraidančius objektus. Šio centro tyrimai, pasak europarlamentaro, galėtų suteikti „esminių mokslinių ir technologinių postūmių“.

„Aš manau, kad, vadovaujantis skaidrumo principu, ES valstybės narės privalo paviešinti ir padaryti prieinamą visą mokslinę informaciją apie NSO, kuri šiandien yra iš dalies ar visiškai nuslėpta“, - elektroniniame laiške teigia EP narys.

Italijos europarlamentaras siekia kitų 736 EP narių paramos pareiškimui, kuriame valstybes yra raginamos imtis veiksmų. Deja, kol kas jam pavyko surinkti tik 18 europarlamentarų parašų.