Reisiniam laivui vėluojant išplaukti daugiau kaip pusantros valandos, keleivis turės galimybę pasirinkti – atgauti pinigus už bilietą ir nebeplaukti arba būti nukreiptas kitu maršrutu, kad greičiau pasiektų kelionės tikslą, nebent vėluojama dėl oro sąlygų ar kitų nuo laivų bendrovės nepriklausančių aplinkybių. Keleiviui taip pat turės būti pagal galimybes pasiūlyti užkandžiai arba maistas.

Taip pat bus kompensuojama dalis bilieto kainos, priklausomai nuo kelionės bei vėlavimo trukmės. Ketvirtadalio bilieto kainos dydžio kompensaciją keleiviai gaus, jei numatyta kelionės trukmė – iki 4 val., o pavėluojama atplaukti valandą; jei numatyta kelionės trukmė – nuo 4 iki 8 val., o pavėluojama atplaukti dvi valandas; jei numatyta kelionės trukmė – nuo 8 iki 24 val., o pavėluojama atplaukti tris valandas; jei numatyta kelionės trukmė – daugiau kaip para, o pavėluojama atplaukti šešias valandas. Jei vėluojama dvigubai daugiau negu nurodyta – keleiviai gaus pusės bilieto kainos dydžio kompensaciją. Keleiviui pageidaujant, kompensacija turės būti išmokama pinigais, o ne kelionės čekiais.

Keleiviui, kuris priverstas likti uoste nakčiai, turės būti apmokėta iki 80 eurų vertės nakvynė viešbutyje (iki trijų naktų). Nebus galima atsisakyti vežti keleivį dėl jo neįgalumo, be to, neįgalieji turės gauti nemokamą pagalbą įlaipinant ir išlaipinant, jei bendrovei apie tai pranešta ne vėliau kaip likus 48 val. iki kelionės (tai galios ir kruizinių laivų keleiviams).

Šios taisyklės įsigalios 2012 m. Pažymėtina, jog laivų keleiviai turės daugiau teisių negu lėktuvų keleiviai, nes pastariesiems kompensuojama tik atšaukus skrydį, o ne jį atidėjus.

Dėl autobusų tebesiderama

Antradienį EP taip pat patvirtino autobusų keleivių teisių reglamento pataisas. Jose numatyta grąžinti keleiviui pinigus už bilietą ar nukreipti jį kitu maršrutu, jei vėluojama išvykti daugiau kaip dvi valandas, taip pat iki 1800 eurų kompensacija už prarastą ar sugadintą bagažą. Tuo tarpu keleivio sužalojimo ar mirties atveju kompensacijos dydis neturėtų būti ribojamas, mano europarlamentarai. Jie taip pat norėtų užtikrinti nemokamą pagalbą neįgaliems keleiviams.

Parlamentas siekia, kad šios taisyklės galiotų ne tik tarptautiniuose, bet ir regioniniuose maršrutuose, tuo tarpu šalių narių vyriausybėms atstovaujanti ES Taryba tam prieštarauja. Tikėtina taikinimo procedūra, kad EP ir ES Taryba turės priimti bendrą sprendimą.
EP prašo prireikus pradėti pažeidimo procedūrą prieš Lietuvą dė