Valstybių narių ir Europos Parlamento atstovams ketvirtadienį nepavyko sėkmingai sutarti derybose dėl to, kiek galios turi būti suteikta trims naujoms ES valdžios įstaigoms, kurios prižiūrės bankus, draudikus ir rinkas.

ES pažadėjo, kad naujoji sistema bus paruošta ir pradės veikti kitų metų sausio mėn., tačiau dabar atrodo, kad bus sudėtinga tai įvykdyti laiku.

„Tai labai svarbus klausimas ir aš tikiuosi, kad mes sugebėsime pasiekti susitarimą per kelias ateinančias savaites“, – sakė žinių konferencijoje ES vidaus rinkos komisaras Michelis Barnieras.
Komisija veikia kaip agentas, norėdama pasiekti susitarimą dėl jos sukurto įstatymo projekto, bet parlamentas nori griežtesnės versijos, nei valstybės narės.

Didžioji Britanija baiminasi, kad naujosios įstaigos turės per daug valdžios, prižiūrėdamos šios šalies finansų centrą, kuris yra didžiausias ES.

M. Barniero teigimu, tolimesnės derybos numatytos pirmadienį.
„Bus labai sunku pasiekti ssusitarimą, tačiau tai nėra neįmanoma. Derybos vyks per vasarą“, – sakė jis „Reuters“.

Komisija pasiūlė kompromisą, kuriuo sumažinamos naujosioms valdžios įstaigoms suteikiamos galios.
Pagrindinis jų dėmesys bus skiriamas toms sritims, kur pažeidžiamos ES taisyklės ir toms, kuriose bus konkretus susitarimas, leidžiantis tiesioginę intervenciją.

Parlamento nariai teigia, kad kitą savaitę vyks pirmojo skaitymo balsavimas. Jei jam nepritars ES valstybės, antrasis skaitymas įvyks rugsėjo mėn., taip dar labiau atitolinant sutarimą.
„Kol nėra visiškai sutarta dėl paketo, nėra priežasties nebalsuoti kitą savaitę“, – teigia parlamentarė Sylvie Goulard.

Parlamentas gali atsisakyti kai kurių reikalavimų, pavyzdžiui, to, kad visos trys priežiūros įstaigos būtų vienoje vietoje, o valstybės narės gali siūlyti nuolaidas, pridūrė ji.