Pirmąjį kartą kiaušinių, apelsinų, bandelių ir kitų panašių produktų kaina bus nustatyta pagal svorį, o ne pagal pakuotėje esančių vienetų skaičių.

Iki šiol Didžiojoje Britanijoje buvo daromos ES taisyklių, draudžiančių parduoti prekes, nustatant kainą už vienetą, išimtys. Tačiau praėjusią savaitę Europos Parlamento nariai balsavo, kad tai būtų pakeista, nepaisant Didžiosios Britanijos Europos Parlamento narių prieštaravimo. Antradienį tokias naujienas paneigė EP atstovai.

N. Herronas
Jei būčiau ūkininkas, mano klientai mėtytų kiaušinius į visus valdininkus, bandančius tai įgyvendinti. Tokios direktyvos suteikia Europos projektui prastą vardą. Dėl to Didžiosios Britanijos visuomenei kyla noras iš viso pasitraukti iš šio projekto

Naujosios taisyklės reiškia, kad vietoje to, kad nurodymo ant pakuotės, kad joje yra šeši kiaušiniai, bus pateiktas viduje esančių kiaušinių svoris gramais, pavyzdžiui, 372 g. Arba kad bandelių pakuotėje yra 322 g., o ne šešios bandelės. Pagal taisykles negalima nurodyti ir svorio, ir vienetų skaičiaus.

Išbandymas naujajam britų premjerui

Didžiosios Britanijos maisto standartų agentūra (FSA) teigė prieštaraujanti šiam sprendimui, dėl kurio išsiskiria Didžiosios Britanijos ir Briuselio nuomonės.

Tai gali tapti pirmuoju Davido Camerono priešrinkiminio pažado ginti Didžiosios Britanijos interesus Europos Sąjungoje išbandymu.

Tradiciškai kiaušiniai buvo parduodami po šešis arba dvylika vienetų, kadangi senosios imperijos matavimai (coliai arba pensai) buvo skaičiuojami grupėmis po 12.

XX a. pradžioje kiaušiniai buvo parduodami padėkluose ant prekystalio ir žmonės nešėsi juos namo popieriniuose maišeliuose. Tačiau tarpukario laikotarpiu buvo pastebėta, kad kiaušiniai ilgiau išlieka švieži, jei yra sustatyti vertikaliai, ant galų, todėl buvo sukurtos dėžutės šešiems ir dvylikai kiaušinių.

FSA atstovė sakė:  „Šiuo pasiūlymu gali būti uždrausta parduoti prekes vienetais. Mažmenininkams gali būti uždrausta ant dėžutės nurodyti „Šeši kiaušiniai“. Jei tai bandelių pakuotė, ant jos bus nurodyta „500 g.“, vietoje „Šešios bandelės“. Svarbu, kad informacija būtų pateikta taip, kad būtų suprantama ir naudinga vartotojams. Šį klausimą vis dar svarsto ES valstybės narės ir taisyklės bus įformintos po kiek laiko“.

Toks žingsnis gali kainuoti mažmenininkams milijonus svarų dėl pakuočių ir žymėjimo pakeitimų bei papildomos prievolės sverti kiekvieną maisto pakuotę prieš pardavimą. Greičiausiai šią kainą sumokės pirkėjai, kurių sąskaitos už maisto produktus bus didesnės, rašo D. Britanijos spauda.

Gali įsigalioti kitais metais

Ekspertų teigimu, ES galės patvirtinti šią prieštaringą priemonę kitais metais. Biurokratų teigimu, ši priemonė yra sukurta, siekiant padėti vartotojams pasirinkti perkamą maistą pagal pateiktą informaciją, kadangi tiekėjai privalėtų pateikti išsamesnę informaciją. Tačiau savaitgalį maisto pramonės ekspertai pareiškė, kad ES planas yra „kvailas“ ir „visiška beprotybė“.

Kepėjų federacijos direktorius Gordonas Polsonas įspėjo, kad gali būti per vėlu keisti taisykles, netgi jei apie jas bus toliau diskutuojama Europos Parlamente.

Jis atskleidė, kad lobistai jau bandė taisyti taisykles, buvo padaryti 174 lapai pakeitimų šalia pradinio 75 lapų pasiūlymo, tačiau neužteko laiko, norint įtikinti EP narius prieš lemiamą balsavimą.

Didžiosios Britanijos mažmeninės prekybos konsorciumas, atstovaujantis 90 proc. šios šalies parduotuvių, kreipsis į vyriausybės ministrus, kad jie siektų, kad šis sprendimas būtų panaikintas.

„Grocer trade“ žurnalo redaktorius Adamas Leylandas teigia:

„To negalima sugalvoti, ar ne? Būtų juokinga, jei tai būtų balandžio 1-osios pokštas. Tačiau taip nėra ir tai gali kainuoti industrijai milijonus ir klaidinti vartotojus. ES bandymas supaprastinti žymėjimą sukūrė monstrą“.

„Metric Martyrs Defence“ fondo kampanijos direktoriaus Neilo Herrono teigimu, ES direktyva yra „absoliuti nesąmonė“.

Jis pridūrė: „Jei būčiau ūkininkas, mano klientai mėtytų kiaušinius į visus valdininkus, bandančius tai įgyvendinti. Tokios direktyvos suteikia Europos projektui prastą vardą. Dėl to Didžiosios Britanijos visuomenei kyla noras iš viso pasitraukti iš šio projekto.“

Naujasis žymėjimas yra vienas iš Europos Sąjungos maisto politikos skandalų, skelbia britų spauda. 

Ankstesnės daug dėmesio sulaukusios maisto žymėjimo taisyklės
  • 1994 m. ES išleido direktyvą, kuria buvo nustatyta, kad aukščiausios kategorijos bananai turi būti „taisyklingos formos ir be pirštų įspaudų“. Ši direktyva buvo išjuokta, kaip Briuselio biurokratijos pertekliaus ženklas.
  • 1988 m. buvo nustatyta, kad aukščiausios kategorijos agurkai turi būti sulinkę tik 10 mm per 10 cm. Ši direktyva buvo sukurta, siekiant palengvinti pakavimą ir pervežimą.
  • 1979 m. dar viena direktyva buvo nustatyta, kad morkos turi būti priskirtos vaisiams, kadangi portugalai iš jų gamina džemą.
  • 2003 m. gresiantis dūmų kvapo kumpio traškučių draudimas Europoje buvo atšauktas paskutinę minutę, kai Europos Parlamento nariai pakeitė jį, sulaukę priešiškos Didžiosios Britanijos visuomenės reakcijos.
Šaltinis: ThisIsMoney

Birželio viduryje EP priėmė maisto žymėjimo taisykles, tačiau atsisakė „šviesoforo sistemos“, kada naudingiausi organizmui produktui būtų žymimi žalia, kenksmingiausi – raudona spalva. Vienas įtakingiausių dienraščių Europoje „The Financial Times“ tai įvertino kaip gamintojų interesų pergalę.