„Mes, išrinkti pareigūnai, atsakingi už Europos finansinių rinkų ir bankų reguliavimą, kasdien patiriame spaudimą iš finansų ir bankininkystės atstovų dėl reguliavimo teisės aktų“, - rašoma minėtų parlamentarų pranešime. Čia pat teigiama, kad „nėra nieko ypatingo“, jei bankų atstovai nori padiskutuoti su EP nariais ar išsakyti savo poziciją, tačiau jų veikla jau „kelia pavojų demokratijai“ ir todėl turi būti labiau subalansuota. EP nariai ragina visuomenines ir nevyriausybines organizacijas, analitinius centrus, įvairius ekspertus ir pan. sukurti institutą, kuriame dirbtų finansų rinkų ekspertai, galintys konsultuoti politikus ir kt. dėl finansų rinkų ir bankų.

Vokietijos naujienų portalo „TAZ“ redaktorė Ulrike Herrman savo komentare rašo, kad „Visuomenė neturi supratimo, kai kalba pasisuka apie finansų rinkas (...) net tarp globalizacijos kritikų yra tik keletas, kurie supranta bankų balansą. Taip bankai savo interesus gali pristatyti kaip naudingus visuomenei. Bankų lobizmas tikrai buvo sėkmingas: krizė tęsiasi trečius metus, pasaulis buvo priverstas suteikti garantijas ir skirti milijardus. Vis dėlto, bankams veiklos taisyklės liko nepakeistos. Nieko. Netrukdomi spekuliuoja toliau“, - teigia U. Herrman.

Tačiau, jos nuomone, būtų naivu tikėtis, kad nevyriausybinės organizacijos, taip pat ginančios savo interesus EP, turės galimybes samdyti tokius pačius ekspertus, kaip kad gali bankai.