Šis pareiškimas – reakcija į Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos nurodymą nutraukti rusiškų dujų tranzitą per šalies teritoriją, kai didžiausia Rusijos dujų bendrovė „Gazprom“ sumažino kuro tiekimą 30 proc., kaltindama Minską, kad ne iki galo sumokėjo už ankstesnius pristatymus.

„Tokio pobūdžio krizių jau būta su Ukraina ir Baltarusija. Stebėtojai iš ES vyko į minėtas šalis. Be abejo, tai buvo naudinga, nes jie galėjo objektyviai įvertinti tai, kas vyko“, – EP pirmininko J. Buzeko žodžius cituoja naujienų agentūra „RIA Novosti“.

O Maskvoje lankęsis Europos Parlamento vadovas pabrėžė, kad ES neketina kištis į Rusijos ir Baltarusijos ginčą dėl dujų.

Antradienio vakarą Baltarusijos pirmasis vicepremjeras Vladimiras Semaško pranešė, kad Baltarusija pradeda imti rusiškas tranzitines dujas dujų tiekimo sistemos veiklai palaikyti ir jau nusiuntė pranešimą „Gazpromui“.

A. Lukašenko paragino Rusijos pusę įskaityti į Baltarusijos skolą mokestį už tranzitą. Jis pareiškė, kad „Gazprom“ iš ginčo daro karą dėl dujų.