Trečiadienį Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją dėl atnaujintų maisto produktų ženklinimo reikalavimų. Europarlamentarai siūlo reikalauti maisto produktų pakuotėse privalomai nurodyti energijos, riebalų, angliavandenių, cukraus bei druskos kiekį, o mėsos ir pieno produktų pakuotėse – ir kilmės šalį.

EP siūlo sujungti esamus maistingumo žymėjimo ir bendruosius etikečių reikalavimus. Pagal naująsias taisykles būtų privaloma pakuotėje nurodyti energijos, riebalų, angliavandenių, cukraus bei druskos kiekį (100g ar 100ml produkto, o fasuojant porcijomis – ir porcijoje). Parlamentas siūlo šį sąrašą papildyti baltymais bei skaidulinėmis medžiagomis, taip pat nurodyti rekomenduojamą dienos normą. Europarlamentarai siūlo netaikyti šių reikalavimų visiems alkoholiniams gėrimams.

Jei gaminyje yra medžiagų, galinčių sukelti alergiją ar kitokią netoleravimo reakciją, tai turės būti nurodyta jo pakuotėje. Jei toks gaminys patiekiamas neįpakuotas – patalpoje turės būti nuoroda apie tai, kad pardavėjas ar padavėjas gali suteikti informacijos šiuo klausimu.

Ant parduodamos mėsos, pieno produktų, šviežių vaisių ir daržovių bei kitų vieno ingrediento produktų pakuočių siūloma privalomai nurodyti kilmės šalį. Šis reikalavimas galiotų ir perdirbtiems maisto produktams, kuriuose yra mėsos ar žuvies. Tiesa, Europos Komisija pirmiausia turėtų įvertinti tokių reikalavimų įtaką, mano europarlamentarai.

Etiketėje taip pat turės būti nurodyta, ar gaminyje yra nano medžiagų. Šias taisykles siūloma taikyti ir restoranams, kavinėms.

"Kalbant apie maisto žymėjimą, mūsų visų, vartotojų interesą kuo daugiau žinoti apie pamėgtus produktus, reikia nepamiršti, kad visgi tenka rasti balansą tarp būtinosios ir papildomos informacijos. Nes priešingu atveju, galime susidurti su kitais kraštutinumais - kuo daugiau informacijos, tuo didesnių pakuočių reikalauja produktas, tai reiškia ir didesnes gamintojų sąnaudas, už kurias vėl tektų mokėti vartotojui", - teigia EP Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komitete dirbanti europarlamentarė Radvilė Morkūnaitė.

ES piliečiams atstovaujantis EP šiuo klausimu nesutaria su vyriausybėms atstovaujančios Taryba, todėl šis klausimas bus veikiausiai svarstomas dar kartą.

ES sprendimų priėmimo schema