EK, kurios būstinėje Briuselyje dirba apie 25 tūkst. žmonių ir kuri laiko save „modernios darbo aplinkos” pavyzdžiu, išdėstė savo įdarbinimo politiką birželį „EUobserver” pateiktame pranešime.

Pranešime teigiama, kad vidaus taisyklės draudžia diskriminaciją dėl seksualinės orientacijos ir EK veikia daugybė institucijų, kovojančių su išankstiniu nusistatymu: „pasiaukojanti tarnyba Žmogiškųjų išteklių direktorate” užtikrina tinkamą darbuotojų elgesį, „specialiai apmokyti konfidencialūs konsultantai” gali įsikišti, kai susiduriama su priekabiavimo atvejais; dėl gėjų teisių pažeidimų taip pat gali būti taikomos drausminės nuobaudos.

Ši ES vykdomosios valdžios institucija vykdo „įprastinius” mokymus apie gėjų teises. Ji suteikia tokias pat pensijas ir sveikatos priežiūros lengvatas nesusituokusioms, tos pačios lyties poroms, kurios yra įregistravę „stabilią partnerystę”. Patarėjų sistema, padedanti ES institucijose dirbantiems gėjams ir lesbietėms susidoroti su „praktiniais sunkumais”, yra vadinama „Egalite“ ir veikia nuo 1993 m.

Šis EK pranešimas buvo parengtas reaguojant į Amsterdame įsikūrusios bendrovės „Company Pride Platform Foundation” kasmet vykdomus draugiškiausios pasaulyje gėjams bendrovės rinkimus. Kiekvienais metais bendrovė vykdo privačių bendrovių apklausas, į kurias nuo 2011 m. tikisi įtraukti ir visuomenines institucijas.

„Tiesą tariant, aš buvau ganėtinai nustebintas to, ką jie rašo. Aš sakau „rašo”, nes, žinoma, įrodymas yra tikroji padėtis“, - teigė „Company Pride Platform Foundation” direktorius Davidas Pollardas.

EK atstovas spaudai Michaelis Mannas, paklaustas, kiek 2009 m. EK specialios komisijos išnagrinėjo netinkamo elgesio atvejų, savo elektroniniame laiške tinklalapiui teigė:

„Kol kas nebuvo pažeidimų dėl atitinkamų, darbuotojams taikomų nuostatų dėl nesąžiningos diskriminacijos ar priekabiavimo”.

Nors sunku patikėti, kad ES institucijos yra tokios nepriekaištingos, gėjų teisių aktyvistas Europos Parlamente patvirtino, kad homofobiški incidentai Briuselio institucijose pasitaiko retai.

Liberalų grupės atstovas Ottavio Marzocchis, paprašytas prisiminti neseniai įvykusius incidentus, paminėjo ankstesnės EP kadencijos metu dešiniųjų pažiūrų Lenkijos deputato repliką, kad gėjų lytiniai aktai yra „nenormalūs” ir „nenatūralūs”.

EK nerenka informacijos apie savo darbuotojų seksualinę orientaciją, nes tai pažeistų žmonių teisę į privatumą, todėl yra sunku įvertinti, kiek gėjų ir lesbiečių dirba Briuselyje.