Pasak J. Aznaro, Tarptautinis valiutos fondas (TVF) padarė didelę klaidą, nusprendęs atsisakyti Graikijos skolos restruktūrizavimo.

„Įsikišimas, siekiant išgelbėti Graikiją, buvo įmanomas, bet tai visiškai netinka tokiai valstybei kaip Ispanija. Ispanijos bankrotas (kurios biudžeto deficitas siekia 9,3 proc.) nulemtų euro, o galbūt, ir visos Europos Sąjungos žlugimą”, - teigia J. Aznaras.

Jei Graikija ir kitos valstybės atsisakytų eurų, tai būtų „katastrofa joms ir visai Europai”, nes „euro zonoje tarpusavio priklausomybė yra tokia, kad ekonomine ir politine prasme pasekmės bus pražūtingos”, mano politikas.

J. Aznaro teigimu, tam, kad krizė netaptų pasauline, yra būtinas Graikijos skolos restruktūrizavimas. Anot politiko, valstybės privalo ryžtingai veikti bei imtis įgyvendinti priemones keturiose srityse: euro stabilumo atkūrimo, struktūrinių reformų, nacionalinių stabilizavimo programų bei aiškių normų dėl taisyklių nesilaikančiai valstybei taikomų sankcijų srityse.
„Mes turime visų įsivaizduojamų Europos institucijų prezidentus, bet nėra politikos”, - teigia J. Aznaras.

Dvi klaidos

Dabartinės krizės ištakos slypi dvejuose sprendimuose, mano J. Aznaras. Visų pirma, 2004 m. Vokietija ir Prancūzija, pakeitusios stabilumo ir augimo pakto sąlygas, padarė didelę klaidą. Tai buvo pražūtinga žinia kitoms valstybėms, nulėmusi pasitikėjimo visa euro zona praradimą.
Antras sprendimas – politinio projekto „Lisabonos darbotvarkės“, kuria siekta paversti Europos ekonomiką pačią konkurencingiausia pasaulyje, sabotažas.

„Mes užpildėme Europą institucijomis ir pareigomis, tuo pat metu renacionalizavę politiką. Tai klaidingas kelias. Reikia daugiau politikos ir mažiau institucijų, daugiau pasaulinės įtakos ir mažiau nacionalizmo”, - teigia J. Aznaras.

Buvusio Ispanijos premjero nuomone, pagrindinė dabar Ispanijoje susiklosčiusios padėties priežastis yra vyriausybės veiksmai.

„Dabartinė vyriausybė – tai katastrofa. Ji nebeatlieka savo pareigų ir turi prisiimti atsakomybę. Ir už tai, kad krizė čia sunkesnė nei kitose valstybėse. Mes užmiršome discipliną ir praradome konkurencingumą”.

Ispanijos taupymo priemonės
Ispanija
Ispanijos ministras pirmininkas Jose Luisas Rodriguezas gegužę paskelbė 15 mlrd. eurų taupymo planą, kuris turėtų padėti šiais metais Ispanijai pasiekti 9,3 proc. biudžeto deficitą.
• Vyriausybės nariai atlyginimus susimažins 15, valstybės tarnautojai – 5 proc. • Vietos ir regionų valdžia turės sutaupyti 1,2 mlrd. eurų. Nebus 2011 m. numatyto pensijų augimo.• Kitais metais bus sumažinta 2,5 tūkst. eurų motinystės išmoka