Valdančiosios Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Egidijus Vareikis parlamento posėdžių sekretoriate įregistravo įstatymo Dėl Europos Sąjungos agentūrų Lietuvoje statuso projektą.

Šis teisės aktas būtų taikomas Vilniuje įsikūrusiam Europos lyčių lygybės institutui.

Anot E.Vareikio, projekto tikslas - ES agentūroms, kurių būstinė yra Lietuvoje, sudaryti nuo palankesnes sąlygas dirbti mūsų šalyje.

Projekte numatyta, kad agentūros patalpos yra neliečiamos. Jose negalėtų būti atliekamos kratos, jų nebūtų galima rekvizuoti, konfiskuoti ar eksproprijuoti. Be Europos Bendrijų Teisingumo Teismo leidimo, agentūros nuosavybei ir jos valdomam turtui, kad ir kur jis būtų, kad ir kam priklausytų, negalėtų būti taikomos jokios administracinės ar teisinės suvaržymo priemonės.

Taip pat siūloma, kad "agentūra, jos turtas, pajamos ir kita nuosavybė yra atleidžiami nuo visų tiesioginių mokesčių".

Lietuvos institucijas ketinama įpareigoti užtikrinti agentūros apsaugą tuo lygiu, kaip ir Lietuvoje dirbančių užsienio valstybių diplomatinių atstovybių.

Pasak projekto, ES institucijos turtas, pajamos ir kita nuosavybė būtų atleidžiami nuo visų tiesioginių mokesčių.

Agentūrą siūloma atleisti nuo pridėtinės vertės mokesčio ir akcizų, kai oficialioms šios institucijoms reikmėms perkamas kilnojamasis ir nekilnojamasis turtas ar paslaugos, kuriems paprastai taikomi tokie mokesčiai.

Agentūros oficialioms reikmėms skirtiems daiktams, įskaitant transporto priemones ir jų atsargines dalis, nebūtų taikomi muitai, importo ir eksporto draudimai ar apribojimai.

Projekte numatyta, kad ES institucijos darbuotojams bei jų šeimų nariams, išskyrus aptarnaujantį personalą, būtų suteikti diplomatiniai imunitetai bei privilegijos.

Diplomatinis imunitetas nuo baudžiamosios atsakomybės būtų taikomas tik veiksmams, kuriuos agentūros darbuotojai atliko vykdydami savo tiesiogines funkcijas.

Projekte numatyta išlyga, kad diplomatinis statusas ir imunitetai nebūtų taikomi kelių eismo taisyklių pažeidimų atveju ir trečiosios šalies civiliniam ieškiniui dėl žalos atlyginimo, įskaitant kūno sužalojimo.

Dirbti į agentūrą atvykstantys užsienio valstybių piliečiai nemokėtų muitų už atsivežtus ir baigus darbą išsivežamus baldus, namų ūkio daiktus, automobilį. Jie turėtų teisę atgauti pridėtinės vertės mokestį, sumokėtą perkant asmeninius ir namų ūkio daiktus per pirmuosius dvejus darbo metus.

Agentūros darbuotojams būtų taikoma Europos Sąjungos pareigūnų ir kitų tarnautojų socialinio draudimo išmokų schema.

Tokių privilegijų Europos lyčių lygybės institutui ir jo darbuotojams yra prašiusi šios agentūros vadovė Virginija Langbakk. Anot jos, be privilegijų šiai institucijai būtų sunku rasti kompetentingų darbuotojų, nes jiems mokamas mažesnis atlyginimas nei dirbantiesiems kitose Europos šalyse.

Institutas Vilniuje veikia nuo kovo mėnesio. Planuojama, kad jame šiemet dirbs apie 30 žmonių.

Europos lyčių lygybės institutas analizuos lyčių lygybės padėtį ES šalyse narėse ir teiks siūlymus, kaip užtikrinti vyrų ir moterų lygybę.

Instituto biudžetas 2007-2013 metais yra 52,5 mln. eurų (181 mln. litų).

Europos Ministrų Taryba 2006-ųjų gruodį nusprendė, kad Europos lyčių lygybės institutas turėtų veikti Vilniuje.