Kaip rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė, pareiškime dėl "Partnerystės modernizacijai" išvardijamos prioritetinės partnerystės sritys - inovacijos, energijos taupymas. kosmosas ir kitos - ir pranešama, kad abiejų šalių koordinatoriams pavesta "parengti darbo planą".

Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso susiejo modernizacijos technologinius aspektus, apie kuriuos daugiausia kalba Rusija, su socialiniais politiniais klausimais.

"Mes norime pasiekti konkrečių rezultatų klausimais, kurie svarbūs mūsų ekonomikoms ir mūsų visuomenėms. Ekonomika ir visuomenė, žinoma, susijusios tarpusavyje. Modernizacija aprėpia ne tik ekonomiką, bet ir visuomenę, įstatymo viršenybę - ir apskritai tam tikrų vertybių siekius", - po susitikimo sakė J.M.Barroso.

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas kalbėjo pirmiausia apie bendradarbiavimo modernizacijos srityje techninę pusę.

D. MedvedevasŽinoma, mums reikia siekti, kad būtų panaikintas vizų režimas. Bet dabar svarbiausia - nepolitizuoti šio klausimo ir nekurti fantastinių projektų. Mes turime žiūrėti tiesai į akis, žiūrėti, kaip pasirengusi visa Europos Sąjunga šiai problemai

"Pagrindiniai aspektai to, ką reikia daryti, iš esmės suprantami, ir mes jau tai darome. Mūsų partneriai mano, kad į šį darbą būtų galima išplėsti ir į kitas sritis. Na, pagyvensime - pamatysime. Galbūt ir dar ką nors prie to, taip sakant, pridursime", - sakė D.Medvedevas.

Bendrame pareiškime, be kita ko, pažymima, kad būtina "užtikrinti efektyvų teismų sistemos veikimą" ir "stiprinti dialogą su pilietine visuomene".

"Nekurti fantastinių projektų"

Rusija pasiūlė programą "Partnerystė modernizavimui" praėjusiame aukščiausio lygio susitikime 2009 metų lapkritį Stokholme. Bendra programos idėja ta, kad ES paremtų Rusiją įgyvendinant prezidento D.Medvedevo paskelbtą šalies modernizaciją.

Rostove prie Dono Rusija taip pat įteikė ES susitarimo dėl bevizio režimo projektą.

"Žinoma, mums reikia siekti, kad būtų panaikintas vizų režimas. Bet dabar svarbiausia - nepolitizuoti šio klausimo ir nekurti fantastinių projektų. Mes turime žiūrėti tiesai į akis, žiūrėti, kaip pasirengusi visa Europos Sąjunga šiai problemai", - sakė D.Medvedevas, komentuodamas tokį Rusijos žingsnį.

Pasak jo, susitarimo projektas perduotas ES, kad būtų galima "greičiau eiti toliau".

D.Medvedevas pakartojo, jog Rusija pasirengusi panaikinti vizų režimą nedelsiant, o Bendrijos nepasirengimą tam aiškino tuo, kad joje yra 27 šalys. Kai kurių jų pozicija, D.Medvedevo nuomone, "susijusi veikiau su istorija nei su realybe".

ES tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy savo kalboje po susitikimo pavadino vizų panaikinimą "ilgalaikiu tikslu" ir pažadėjo" stengtis pasiekti pažangos kuo greičiau".

Ilgalaikis projektas

Vizų panaikinimo idėją Rusija iškėlė dar 2004 metais, bet iki šiol jų panaikinimui kuo greičiau pritarė tik kai kurių pietinių Europos Sąjungos šalių atstovai.

Europiečiai nurodo Rusijos sienų su jos pietiniais kaimynais skaidrumą. Be to, europiečius domina, ar ketina Rusija supaprastinti ar panaikinti savo užsieniečių registravimo sistemą.

ES atstovybės Maskvoje vadovo pavaduotojas Michaelas Webbas (Maiklas Vebas) sakė prieš prasidedant susitikimui interviu BBC naujienų tinklalapiui, kad susitarimui dėl bevizio režimo sudaryti Rusijai ir ES reikės dar kelerių metų.

Formaliai suderinta vizų politika vykdoma, remiantis ne ES nutarimais, o Šengeno susitarimu. Kai kurios šalys, prisijungusios prie šio susitarimo, nėra ES narės (pavyzdžiui, Norvegija ir Šveicarija); kita vertus, ne visos ES šalys įeina į Šengeno zoną (tarp jų, pavyzdžiui, Didžioji Britanija ir Rumunija).

Rusijos ir ES vadovų susitikimai rengiami du kartus per metus, ir šis - jau 25-asis. Kita vertus jis yra 1-asis, įsigaliojus Europos Sąjungoje Lisabonos sutarčiai ir suformavus naujas centrinės valdžios struktūras.

Nuo šiol ir ateityje Bendrijai susitikimuose atstovaus ES prezidentas ir užsienio reikalų ministras - šiuos postus dabar užima Hermanas van Rompuy ir Catherine Ashton, - taip pat Europos Komisijos vadovas, kuris dabar yra J.Manuelis Barroso.