Kai bus aptartos artimiausiame Europos Vadovų Taryboje susitikime, šias idėjas Europos Komisija pristatys 2010 m. birželio 26–27 d. Toronte vyksiančiame Didžiojo dvidešimtuko (G20) aukščiausiojo lygio susitikime. Tokie fondai būtų platesnės sistemos, kuria siekiama sustiprinti finansų sistemą ir ateityje išvengti finansų krizės, dalis.

Komisija mano, kad tai galima užtikrinti nustatant reikalavimą valstybėms narėms vadovaujantis bendromis taisyklėmis sukurti fondus, į kuriuos bankai turėtų mokėti įnašus. Tokie fondai būtų skirti ne teikti finansinę paramą bankams ar jiems sanuoti, bet užtikrinti, kad jų veiklos sutrikimai būtų metodiškai valdomi ir nepakenktų finansinės sistemos stabilumui.

"Būtų nedovanotina, jei mokesčių mokėtojams ir toliau tektų didelės bankų sektoriaus gelbėjimo išlaidos. Didžiausia našta turėtų tekti ne jiems. Manau, kad turėtų būti taikomas principas „teršėjas moka“. Turime sukurti sistemą, kuria užtikrintume, kad ateityje bankų krizės išlaidas apmokėtų finansų sektorius. Todėl manau, kad bankai turėtų būti paprašyti skirti įnašus fondui, skirtam bankų veiklos sutrikimams valdyti, finansiniam stabilumui užtikrinti ir tolesniam problemos plitimui sustabdyti, bet ne bankrutuojantiems bankams gelbėti. Europa turi imtis iniciatyvos kurti visuotines strategijas ir rodyti bendradarbiavimo pavyzdį, kuriuo galėtų sekti visos kitos šalys", - sakė už vidaus rinką ir paslaugas atsakingas Komisijos narys Michelis Barnier.

Kelios ES valstybės narės savo bankų sektoriui mokesčius jau nustatė arba ketina juos nustatyti. Tačiau mokesčių dydis ir lėšų panaudojimo būdai nėra suderinti, todėl kyla rizika, kad gali būti iškraipyta skirtingų valstybių narių bankų rinkų konkurencija ir kad gali pasunkėti valstybių bendradarbiavimas ištikus krizei, sakoma Europos Komisijos pranešime spaudai.

Kol kas EK neketina tiksliai nustatyti, kaip turėtų veikti bankų problemų sprendimo fondai ir kokio dydžio jie turėtų būti. 

Tolesni veiksmai
2010 m. birželio mėn. savo idėjas EK pristatys ES finansų ministrams, valstybių vadovams ir G20, bus siekiam bendro sutarimo. 2010 birželio mėn. G20 susitikime EK tikisi, kad bus suformuota visuotinė bankų problemų sprendimo vizija. 2010 m. spalio mėn. EK pateiks išsamesnių pasiūlymų dėl didesnių planų, susijusių su nauja krizių valdymo sistema, ir numatomų priimti teisės aktų pasiūlymų.