Parlamentarė teigė, kad narystės ES siekianti Turkija turi parodyti progresą gindama homoseksualų teises judėdama link „europietiškų vertybių ir standartų“, skelbia Turkijos dienraštis „Artsakank“.

Anot parlamentarės, žmogaus seksualinė orientacija ar religija turi būti suprantamos kaip tapatybės dalis, kurios raiška turi būti užtikrinta įstatymais.

„Moterims, lesbietėms, gėjams, biseksualams ir transseksualams įstatymų garantuotas saugumas būtinas, kad jie galėtų gyventi ir laisvai, ir saugiai“, - teigė EP narė. Turkija nėra gerai vertinama gėjų ir lesbiečių organizacijų kaip gerai užtikrinanti homoseksualų teises.

DELFI primena, kad pirmadienį paviešinti Tarptautinės lesbiečių ir gėjų asociacijos (angl. International Lesbian and Gay Association, ILGA) apklausos rezultatai rodo, kad homoseksualų teisės labiausiai paminamos tose ES valstybėse, kuriose didžiulę įtaką turi Romos katalikų bei ortodoksų bažnyčia.

ILGA sudarytame sąraše paskutines vietas užima Rusija ir Ukraina. Šias valstybes nežymiai lenkia Baltarusija, Moldova bei Turkija.

Nors Rytinės ES šalys narys mažiau tolerantiškos, tačiau  Lietuvoje seksualinių mažumų teisės užtikrinamos geriau nei kaimyninėse valstybėse ar tokiose šalyse kaip Graikija ir Italija.
Tarptautinė lesbiečių ir gėjų asociacija vertino, ar valstybių teisinė bazė garantuoja nediskriminavimą seksualinės orientacijos pagrindu, įteisina tokius dalykus kaip tos pačios lyties asmenų santuokos, partnerystė ar galimybė įsivaikinti homoseksualams.

Pirmadienį, Tarptautinę kovos su homofobija dieną, paskelbtame tyrime taip pat atsižvelgta, ar šalyse garantuojamos susirinkimų ir žodžio laisvės.

Reitinge valstybės įvertintos balais nuo -4 iki 10. Lietuvai jame skirti du balai - tiek pat, kiek Estijai, Bulgarijai ir Slovakijai. Rusija gavo -2, Baltarusija -1, Latvija ir Lenkija - po nulį balų. Žemiau už Lietuvą taip pat atsidūrė Graikija, Italija (po vieną balą), Lichtenšteinas, Kipras (po nulį balų).

Lietuva teigiamai įvertinta už tai, kad įstatymai draudžia diskriminaciją seksualinės orientacijos pagrindu įsidarbinant, numatyta baudžiamoji atsakomybė už nusikaltimus, kuriais skatinama neapykanta dėl seksualinės orientacijos, tačiau nurodyta, jog Lietuvoje ribojama homoseksualų susirinkimų laisvė.

Dauguma Vakarų Europos valstybių buvo aukščiau įvertintos dėl to, kad jose, priešingai nei Lietuvoje, leidžiamos gėjų santuokos, partnerystė ar leidžiama įsivaikinti.