Pikti principingi ginčai kilo tuomet, kai Benita Ferrero-Waldner iš Austrijos, kuri buvo atsakinga už užsienio ryšius J. Barroso Komisijoje, Giunteris Verheugenas (atsakingas už įmones ir pramonę) iš Vokietijos, Charlie McCreevy (atsakingas už vidaus rinkas) iš Airijos ir Meglena Kuneva (atsakinga už vartotojų apsaugą) iš Bulgarijos pradėjo dirbti privačiose bendrovėse.

Bendrovėms, kuriose jie dirba, gali būti naudingos ankstesnės naujųjų jų darbuotojų pareigos. Jie buvo įdarbinti praėjus mažiau nei metams po to, kai nustojo dirbti Europos Komisijoje, įspėjama „Transparency International“ (TI) pranešime spaudai.

Europos Komisijos elgesio kodekse numatyta, kad mažiausiai vienerių metų laikotarpį buvę komisijos nariai neturi užimti pareigų, susijusių su ankstesniu jų darbu, nurodo TI.

Ch. McCreevy pradėjo dirbti žemų kainų Airijos oro linijų bendrovėje „Ryanair“. Pranešama, kad B. Ferrero-Waldner pradėjo dirbti Vokietijos perdraudos bendrovės „Munich Re“ stebėtojų taryboje. Remiantis spaudos pranešimais, G. Verheugenas pradėjo dirbti Karališkame Škotijos Banke (RBS), o M. Kuneva dirba Prancūzijos banko „BNP Paribas“ administracinės valdybos nare.
Taip pat pranešama, kad M. Kuneva puse etato dirba ES Komisijos nario Siimo Kallaso, atsakingo už transportą, politine patarėja. „EurActiv“ partneris Bulgarijoje „Dnevnik“ citavo jos žodžius, kad ji paskirstys savo darbo laiką Briuseliui ir Sofijai.

Tuo pat metu Europos Komisijos specialus etikos komitetas patvirtino Ch. McCreevy paskyrimą šioms pareigoms, o sprendimų dėl G. Verheugeno ir M. Kunevos tikimasi sulaukti per ateinančias savaites, praneša TI.

Tačiau komitetui trūksta oficialių kriterijų, kuriais būtų pagrįsti sprendimai, nurodo TI. Jų trūkumas buvo iliustruotas neseniai atliktu nepriklausomu tyrimu, kurį atlikti įgaliojo Europos Parlamento biudžeto kontrolės komitetas.

Organizacija reikalauja, kad būtų peržiūrėtas Komisijos narių elgesio kodeksas. Jie norėtų, kad jame būtų numatytas mažiausiai dvejų metų laikotarpis, kurio metu negalima dirbti susijusiose pareigose, ir skaidresnė procedūra, skirta įvertinimui, ar įdarbinimas įstaigoje yra suderinamas su buvusiomis pareigomis Komisijoje.

Taip pat turėtų būti sugriežtinti reikalavimai.