„Visų frakcijų atstovai pritaria siūlymui ES rinkoje visiškai uždrausti prekiauti neteisėtai iškirsta atogrąžų mediena, išplėsti atsekamumo reikalavimus, numatyti minimalų nuobaudų lygį ir įtvirtinti ir baudžiamąją atsakomybę“, – pakartotinai išreikštą Aplinkosaugos komiteto poziciją reziumuoja pranešėja atogrąžų medienos klausimu britų žaliųjų atstovė Caroline Lucas. 

Europa – grėsmė tropikų bioįvairovei

„Metų metus ES pamokslavo apie nelegalią medieną – svarbiausią miškų nykimą skatinančią priežastį – tačiau veidmainiškai išliko viena didžiausių jos rinkų. Tai kelia grėsmę bioįvairovei ir vietinėms tautoms“, – kritikos Europai negaili politikė.

Viliamasi, kad Parlamentui ir Tarybai kompromisą dėl importo draudimo pavyks rasti iki liepą numatyto antrojo svarstymo EP plenariniame posėdyje. Europarlamentarai nusivylę, kad Tarybos patvirtintame tekste nenumatytas draudimas ES teritorijoje prekiauti neteisėtai kirsta atogrąžų mediena, neįtvirtintos sankcijos ir baudžiamoji atsakomybė, nesilaikoma EP reikalavimų dėl tikrinančiųjų organizacijų pripažinimo.