Ieškojo laisvės – gavo per galvą

Anot europarlamentaro Leonido Donskio, įvairių ES struktūrų atstovai homoseksualų eitynes įvertino kaip didelę sėkmę ginant žmonių teises. Kita vertus, jos įvyko tik todėl, kad buvo jaučiamas didžiulis spaudimas iš žiniasklaidos ir visuomeninių organizacijų. Tačiau tai nereiškia, kad kalbėti reikia tik apie tai. Pavyzdžiui, Pagėgių savivaldybėje, europarlamentaro žiniomis, atvirai kovojama prieš regioninį laikraštį, kuris turėjo drąsos kritikuoti Pagėgiuose įsitvirtinusią partiją. Nesunku suprasti, ką žada šis spaudos laisvės varžymo požymiai, jei niekas nesipriešins.

Jei Pagėgiai – tik vietinė problema, tikrai nežinia, kuo Lietuvai baigsis Gatajevų šeimos istorija. Grozno angelais tėvynėje vadinta čečėnų pora Lietuvoje tapo nusikaltėliais esą dėl prasto elgesio su savo globotiniais.

„Suomijos ir Rusijos aktyvistai mane informavo, kad VSD (Valstybės saugumo departamentas) savo darbuotojus infiltravo į šeimą, vienas jų užmezgė „romaną“ su viena mergaite, kuri nuo jo susilaukė vaiko, jai buvo įkišta pasiklausymo aparatūra, kaip ji prisipažino. Tai pati baisiausia anomalija – septyni profesionalai buvo įtraukti į civilinę bylą. Kyla daug retorinių klausimų, bet vienas dalykas abejonių nekelia – Lietuvoje gyvenę žmonės pasiprašė politinio prieglobsčio kitoje valstybėje. Taip siunčiama apie Lietuvą pati blogiausia žinia“, - teigė L. Donskis žmogaus teisių gynėjų surengtoje spaudos konferencijoje.

Kaip pastebėjo Pilietinės visuomenės instituto direktorius Darius Kuolys, pas mus atvyksta piliečiai, ieškodami laisvių ir teisių, o susiduria su tokiu pačiu slaptų tarnybų persekiojimu, kaip Rusijoje ar Čečėnijoje. Kaip nustatė Aukščiausiasis teismas, byla buvo sufabrikuota, tačiau VSD esą ir toliau terorizuoja Gatajevų artimuosius.

Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktoriaus Henriko Mickevičiaus teigimu, paduotas ieškinys į teismą dėl Gatajevų neteisėto sulaikymo, todėl visi mokesčių mokėtojai, aišku, ne prokuratūros ar saugumo pareigūnai, turės sumokėti kompensaciją už jų nelaisvėje praleistas dienas. Taip pat ruošiamas ieškinys į Europos žmogaus teisių teismą.

Kas norėjo iš merginos padaryti teroristę?

Dar vienas teisėtvarkos sistemos akibrokštas – neseniai pagarsėjusios Eglės Kusaitės, kuriai esą buvo įsakyta vykti į Maskvą ir susisprogdinti, istorija. Mergina pusę metų buvo laikoma Lukiškėse, nors jai reikėjo psichologų pagalbos. „Jei taip ir toliau bus, eitynės ir homofobijos protrūkis taps tik epizodu žmogaus teisių pažeidimų istorijoje. Netrukus tapsime dar baisesnių dalykų liudininkais“, - įsitikinęs L. Donskis.

„Šiuo atveju kalbame apie labai jautrią, silpnos sveikatos, celebriniu paralyžiumi sergančią mergaitę. Įtariame, kad su ja buvo dirbama ilgiau nei dvejus metus, o jos apklausos vykdavo be advokato“, - sakė H. Mickevičius.

Anot D. Kuolio, jei tiesa, ką sako E. Kusaitės artimieji, 2 metus mergaite, patyrusią nelaimingą meilę, rūpinosi VSD. „Ji skaitė VSD padovanotą koraną, palaikė ryšius su VSD rekomenduotais žmonėms, gyveno VSD duotame bute. Šių faktų niekas nepaneigė. Jei yra taip, kyla didžiulis pavojus mūsų piliečiams. Kalbu apie mūsų teisėsaugos sistemą, kuri turi ginti mūsų teises, tačiau iš tiesų gali fabrikuoti bylas, kuriomis jos pažeidžiamos. Ar lauksime grūmojimo iš šalies, ar mūsų politinė valdžia pajus pagarbą Lietuvos piliečiams ir jų teisėms?

Politinės valdžios tyla šiuo atveju labiausiai glumina. Gatajevų byla seniai svarstoma, o politinio įvertinimo nėra. Kaip ir dėl kitų atvejų. Paaiškėja, kad mergina pusę metų laikoma Lukiškių izoliatoriuje – pačioje baisiausioje vietoje – niekas apie tai nežinojo, kol nepasirodė dezinformacija spaudoje. Tik tada, kai mergina buvo apkaltinta galimu terorizmo išpuoliu, artimieji ėmė kalbėti, kad ji negalėjo išvykti sprogdinti į Maskvą, nes yra kalėjime. Kiek slaptosios tarnybos galės žaisti mūsų vaikų, šeimų likimais? Ar jaunų pareigūnų siuntimas į lovas taps Lietuvos saugumo darbo praktika? “ - klausė visuomenininkas.

Homofobija kenkia net vaikams

Anot JT vaiko teisių komiteto nario, „Globali iniciatyva psichiatrijoje“ tarybos nario Dainiaus Pūro, pirmas Lietuvos nepriklausomybės dešimtmetis buvo geras žmogaus teisių aspektu.

„Mes diegėme naujus požiūrius į psichikos negalią, bet dabar stebima regresija. Mes nekuriame šiems žmonėms struktūros, kad jie gautų pagalbą ten, kur gyvena, neatsisakėme centralizuotų įstaigų, kur suaugę ir vaikai suvežami ir uždaromi visam gyvenimui. O maniau, kad mūsų visų didžiausia aistra bus kovoti už pilietines teises, nes tiek metų jų neturėjome. Deja, jos dabar aukojamos. Žmonės labai jautrūs ekonominėms ir socialinėms teisės, bet pilietinės teisės neginamos. Tačiau netolerantiška visuomenė pati suserga – daugėja savižudybių, girtuoklystės. Tikiu, kad Lietuva pasveiks, bet dabar yra atkrytis“, - įsitikinęs psichiatras.

Anot jo, homoseksualų eitynės turėjo įvykti net ir dėl vaikų. Mat rimti ekspertai pasisako prieš homofobiją kaip kenkiančią vaikams. Taip mes perduodame jiems savo neapykantą. Pagaliau kaip jaustis tiems paaugliams, kurie jaučia savo kitokią orientaciją? Jų Lietuvoje gali būti apie 2 tūkst.

D. Pūro teigimu, pas mus šis konfliktas siejamas kaip kova tarp konservatorių ir liberalų, tačiau kitur dešiniosios partijos yra „atsižegnojusios“ nuo tokio neigiamo požiūrio. Taip pat ir pedofilija niekur kitur esą nesiejama vien su homoseksualumu.

Anot H. Mickevičiaus ginti žmonių teises naudinga netgi iš pragmatinės pusės. Į šalį, kurioje jos negerbiamos, vargu, ar kas investuos. Mūsų bijos ne tik homoseksualai, bet ir juodaodžiai, žmonės, kurie saugo savo privatumą ir nenori, kad jų pokalbių telefonu kas nors klausytųsi, žmonės, kuriems jų orumas neleidžia duoti kyšio, bei daugelis kitų.

„Prieš dvidešimt metų įvyko išsivadavimo revoliucija, bet ne demokratijos. Jos mums dar reikia mokytis ir jos dar negali pas mus būti. Iš pradžių, kai mes norėjome visur įstoti, iš tiesų daug padarėme žmogus teisių srityje – ratifikavome daugybę dokumentų, tačiau jų neįsisąmoninome, nesupratome, kad jie įpareigoja”, - teigė žmogaus teisių gynėjas.