„Paradoksalu, bet atskiro „žaliojo“ mokesčio nėra. Kaip už mokesčių sritį atsakingas Komisijos narys esu pažadėjęs pateikti siūlymų dėl energijos apmokestinimo pertvarkos Europoje. Tačiau noriu pabrėžti, kad apie naują ar papildomą mokestį nekalbame“, - europarlamentarės Laimos Andrikienės biuro leidžiamam leidiniui „Europos laikas“ sakė A. Šemeta.

Jis sako ketinąs siūlyti išanalizuoti šiuo metu galiojantį energijos apmokestinimą ir jį patobulinti, kad daugiau išloštų su atsinaujinančia energetika dirbantis verslas – taip siekiant sumažinti priklausomybę nuo tradicinių energetinių išteklių, tuo pačiu nuo Rusijos ir padėti kovoti su klimato kaita.

„Šiuo metu visoje Europoje energija jau yra apmokestinama, tačiau nustatant mokesčio dydį nepaisoma, kokį poveikį ji daro aplinkai, pavyzdžiui, kiek anglies dvideginio išskiriama naudojant arba gaminant tokią energiją. Artimiausiu metu Komisijoje aptarsime,
kaip galėtume pertvarkyti ES energetikos mokesčių struktūrą, įvesti į skaičiavimą anglies dvideginio elementą. Šie nedideli mokestiniai pokyčiai gali duoti didžiulį ekonominį efektą. Taip paskatintume tą verslą, kuris dirba ir investuoja į atsinaujinančią energetiką ir padeda sumažinti žalą aplinkai“, - kalbėjo komisaras.

Anot jo, dėl tokio mokesčio apsispręstų kiekviena šalis atskirai, Europos Komisija nustatytų tik minimalią ribą. Pajamos iš šių mokesčių ir toliau būtų renkamos į kiekvienos šalies, o ne į ES biudžetą.