46 lapų dokumentas, kurį paruošė 12 asmenų „Išminčių taryba", kuriam pirmininkavo buvęs Ispanijos ministras pirmininkas Felipe Gonzalezas, dalyvavo ir buvusi Latvijos prezidentė Vaira Vykė - Freiberga, buvo pristatytas sekmadienį (gegužės 9 d.). Dokumente nagrinėjamos probleminės sritys, kuriose šalims narėms nepavyko pasiekti progreso, nepaisant to, kad Europos politikai keletą metų žinojo, kad šias problemas reikia spręsti.

„Projekto Europa 2030“ ataskaitoje pažymima, kad dabartinė finansinė krizė, kurios metu šalių vyriausybės bandė išlaikyti pasitikėjimą silpnėjančiomis eurozonos rinkomis, yra „raginimas Europai reaguoti į besikeičiančią pasaulio tvarką“.

„2010 m. gali pažymėti naujo ES etapo pradžią, o ateinančiais 50 metų Europa gali atlikti kategoriško pasaulio veikėjo vaidmenį, arba kitu atveju sąjunga ir jos narės gali susidurti su atskirtimi ir tapti vis mažiau svarbiu Azijos žemyno vakarų pusiasaliu“, – įspėjama dokumente.

Kai kurios konkrečios rekomendacijos pateiktos ekonominio valdymo srityje. Jau pastebima, kad įvykiai, susiję su bandymais gelbėti skolų spaudžiamą Graikiją, verčia perrašyti ES taisykles.

„Svarbiausia, kad šiai situacijai reikia stipraus politinio valdymo, tokio valdymo, kuris išsiskiria sugebėjimu palaikyti sąžiningą ir vaisingą dialogą su piliečiais ir valdyti partnerystės principu“, – teigiama ataskaitoje.

Ataskaitoje nurodoma, kad yra būtina ilgalaikė Europos gynybos vizija ir bendra Europos strateginė koncepcija. Teigiama, kad kol kas ES nesugebėjo paversti savo ekonominės įtakos politine įtaka: „Tik sukūrusi tokį strateginį požiūrį į užsienio reikalus, ES sugebės didžiulę savo ekonominę įtaką (kol kas didžiausią pasaulyje) veiksmingiau paversti politine įtaka.“

ES piliečiai

Didelė ataskaitos dalis yra skirta ES piliečiams, kurie, daugumos nuomone, yra atskirti nuo Europoje vykstančio politinio proceso. Pažymima, kad piliečiai turės jausti Europos projekto „nuosavybės teisę“, jei juo norima sėkmingai siekti tolimesnių tikslų.

Patariama pakeisti Briuselio dėmesį „komunikacijų politikai“, dažnai turinčiai per daug teigiamą požiūrį, labiau realistišku požiūriu.

„Vietoje dėmesio komunikacijų politikai, kuri kartais ribojasi su propaganda, pageidautina kalbėti apie politiką, atvirai paaiškinant, koks kyla pavojus ir nurodant įvairius galimus pasirinkimus.“