Iniciatyvą parėmė 39 europarlamentarai, o ketvirtadienį įsteigtos grupės vadove paskirta latvė Sandra Kalnietė.

V.Landsbergis BNS sakė, kad jau kelerius metus bręsta iniciatyva ieškoti būdų, kad atskirų valstybių istorinės interpretacijos iš esmės neprieštarautų viena kitai.

"Yra reikmė ieškoti tokių požiūrių, kurie nebūtų gilinantys prieštaravimus, bet būtų palankūs supratimui ir tam tikra prasme istorijų suderinamumui. Tokia iniciatyva yra atnaujinta", - BNS sakė V.Landsbergis.

Politikas priminė, kad buvęs Europos Parlamento pirmininkas vokietis Hansas Gertas Poetteringas buvo įsteigęs organizaciją "Europos namai", kuri rengė konferencijas, siekiant, kad požiūriai būtų kuo labiau suderinami.

Europos liaudies partijos atstovas Girtis Samgriezis BNS sakė, kad ketvirtadienį įsteigta grupė rengs susitikimus su istorikais, ekspertais ir visuomeninėmis organizacijomis, skatins debatus Europos Parlamente ir kitose Europos Sąjungos (ES) institucijose.

Grupėje dirbs europarlamentarai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Vengrijos, Prancūzijos, Vokietijos, Švedijos, Lenkijos, Suomijos, Jungtinės Karalystės, Bulgarijos.

S.Kalnietė pabrėžė, kad po ES plėtros naujosios valstybės atsinešė savo patirtį, susijusią su komunistiniu režimu. Europarlamentarės teigimu, komunistinio režimo palikimas dažnai yra politizuojamas, todėl Europos politikai turėtų skatinti objektyvų istorijos atspindėjimą.