Pagrindinė Europos dienos šventė Druskininkuose

Pagrindinė Europos dienos šventė įvyks šeštadienį, gegužės 8 d. Druskininkuose. 13.30 val. į Nemuno prieplauką atplauks ekologiškas plaustas „Bliuškis". Jį pasitikusių Druskininkų moksleivių eisena patrauks į pagrindinę renginio vietą – Druskininkų pramogų aikštę Vilniaus alėjoje.

Po 14.00 val. prasidėsiančio oficialaus šventės atidarymo Druskininkų Pramogų aikštėje pagrindinėje šventės scenoje nuo 14.20 val. iki 18.00 val. šurmuliuos suaugusiems ir vaikams skirtos smagios šventės veiklos.

Nutiestoje „Tolerancijos alėjoje“ bus galima susipažinti su 10 sėkmingų socialinės atskirties mažinimo projektų, kurie yra finansuojami Europos socialinio fondo lėšomis. Drauge su šventės svečiais šių projektų dalyviai mokysis teisingai rašyti CV ir motyvacinį laišką, kepti duoną, vaikai pieš savo svajonių profesiją, bus siekiama didžiausios duonos kepimo rekordo.
Susipažinti su įvairių socialinių grupių žmonių kasdienybe šventės žiūrovai galės apsilankę trijuose autentiškai įrengtuose namuose: žmogaus su regos negale, romo ir senjoro. Veiks kino teatras, kuriame bus rodomi filmai socialinės atskirties tematika: „Draugystė, „Moterų laimė ar vyrų orumas“, „Kristina Kristuje“, „Vilniaus getas 2009“ ir kiti.

Muzikos terapijos, fotografijos, dekupažo, vilnos vėlimo, pynimo iš laikraščių, papuošalų gamybos, medžio drožinių, akrostichų kūrimo ir kituose kūrybiniuose užsiėmimuose renginio svečiai galės dalyvauti drauge su socialinės atskirties grupių žmonėmis. Norintys galės žaisti šaškėmis ir šachmatais su aklaisiais, krepšinį – su vežimėliuose sėdinčiai neįgaliais žmonėmis, veiks „Gyvoji biblioteka”. Druskininkų Pramogų aikštės scenoje koncertuos įvairūs jaunimo ir suaugusiųjų kolektyvai, kapelos ir ansambliai, kuriuose dalyvauja neįgalūs ar kiti žmonės, kuriems gali grėsti socialinė atskirtis.

Šventės vakaro koncertą 19.30 val. pradės grupė „Saulės kliošas" specialiai šiai progai sukurtu Europos dienos šventės himnu „Jei aš būčiau tu“. Taip pat koncertuos Jurga Šeduikytė ir grupė „Skamp“.

Kiti Europos dienos renginiai

Gegužės 3–12 d. Europos dienai skirti renginiai vyks ir visoje Lietuvoje. Vyks tolerancijos diskusijos, kuriose dalyvaus skirtingų kartų žmonės (Vilkaviškyje), rankdarbių dalybos daugiavaikėms šeimoms (Klaipėdos raj.), bus organizuojamos knygų dovanojimo akcijos (Alytuje), jaunieji „knygnešiai“ nešios mokinių padarytas atvirutes senyviems, vienišiems žmonėms (Šilalėje). Sostinėje Vilniuje Europos Parlamento informacijos biuras Lietuvoje gegužės 9 d. V. Kudirkos aikštėje pristatys meninę instaliaciją, skirtą kovai su socialine atskirtimi. Prie instaliacijos vyks viktorinos, koncertuos žydų, lenkų dainų ir šokių ansambliai. Tai tik keletas iš daugelio veiklų, kurios organizuojamos Lietuvoje minint kovai su skurdu ir socialine atskirtimi skirtą šių metų Europos dieną.

Europos diena visoje Europoje švenčiama gegužės 9 d., nes 1950 m. būtent šią dieną prasidėjo Europos Sąjungos istorija – prancūzas Robertas Šumanas pasiūlė sukurti suvienytą Europą, kad būtų sukurta ilgalaikė taika.