Žurnalistams ir pačioms klipe nusifilmavusioms merginoms pradėjus domėtis, kodėl sukurta medžiaga nebus viešai rodoma, Finansų ministerija surado „nekaltą“ pasiaiškinimą – per Europos dieną bus kalbama tik apie tokias socialinės atskirties formas, kurių mažinimui skiriami pinigai iš ES struktūrinių fondų.

Suprask, pasaulinio garso viešųjų ryšių agentūra, parengusi minimą klipą, nesugebėjo perskaityti sutarties sąlygų, todėl apsirikusi nufilmavo homoseksualių merginų porą. Ir čia visai ne Finansų ministerija, koordinuojanti informavimą apie ES paramą, pabėgo į krūmus, supratusi, kad už tokio „nemoralaus“ klipo parodymą Seimo talibaniškasis sparnas gali net ir interpeliaciją finansų ministrei suorganizuoti.

J. Juškaitė
Šalies vadovė, savo kalbose visada pabrėžusi pilietinės visuomenės svarbą ir būtinybę piliečiams aktyviai kurti savo šalies gerovę, pati iškišti galvą iš smėlio išdrįso tik likus trims dienoms iki eisenos, kai tauta susipriešinusi „iki pamėlynavimo“.

Gal ir būtų galima nuryti tokį „masalą“ - ir vilkas sotus liktų, ir avis sveika - tik kad dar viena ir, ko gero, gerokai aštresnė yla išlindo iš maišo.

Nepaisant to, kad 40 proc. Lietuvos gyventojų vis dar mano, kad homoseksualumas yra liga, o 70 proc. tautiečių nepažįsta lytinių mažumų atstovų ir jų eitynėms nepritartų, Lietuvoje nemanoma, kad šita grupė patiria socialinę atskirtį, kuriai mažinti vertėtų leisti ES struktūrinių fondų paramą.

Nuo 2007 m., kai veikia 2007 – 2013 m. Bendrasis programavimo dokumentas, EQUAL buvo vienintelis projektas, kuriame buvo numatyti ES struktūriniai pinigai homoseksualų (tarp kitų grupių) integracijai.

Homopropaganda

Nors visuomenė dažnai kaltina biurokratus nieko neveikiant, ministerijų darbo bitės uoliai dūzgia, besistengdamos pateisinti visuomenės lūkesčius ir neleisti „homopropogandai“ varginti tautos (nuo tolerancijos jau sakosi pavargęs ne vienas naujienų portalų komentatorius). Noras dirbti toks stiprus, kad spjaunama į tarp Lietuvos ir Europos Komisijos pasirašytą struktūrinių lėšų įsisavinimo susitarimą, kur angliškame variante, aprašant vieną iš esminių lėšų įsisavinimo krypčių – žmogiškųjų išteklių plėtrą - „nediskriminavo principas“ švytėte švyti kaip vaivorykštė po lietaus (lietuviškame vertime tas baisus „keiksmažodis“ praktiškai nevartojamas).

Tolerancijai nepribrendusi valdininkija (mūsų šalyje tolerancijos skatinimas vadinamas homopropaganda) atrodo apgailėtinai, tačiau bailius galima bent jau užjausti – ką daugiau turi tokios dvasios žmonės, išskyrus savo šiltas vietas?

Tačiau pasakius „A“, liežuvis neapsiverčia nepasakyti ir „B“ - deja, šalies vadovė taip pat puikiai dera bailių šutvėje. Viešoji erdvė jau metus verda seksualinių mažumų klausimo sultyse, apie homoseksualus savo nuomonę pasakė bene kiekvienas įtakingesnis šalies politikas. Ir tik vakar, pirmą kartą per visą laikotarpį, prezidentė, savo atstovo spaudai lūpomis numetė kaulą liaudžiai – šalies vadovė sakosi besistebianti žinybų nesusikalbėjimu dėl eisenos saugumo užtikrinimo ir primena Konstitucijoje garantuojamą teisę taikiai rinktis.

Šalies vadovė, savo kalbose visada pabrėžusi pilietinės visuomenės svarbą ir būtinybę piliečiams aktyviai kurti savo šalies gerovę, pati iškišti galvą iš smėlio išdrįso tik likus trims dienoms iki eisenos, kai tauta susipriešinusi „iki pamėlynavimo“.

Iki šiol žaibiškai reaguodavusi į didelį rezonansą visuomenėje turėjusius įvykius (D. Kedžio byla, Lenkijos tragedija ir t.t.), D. Grybauskaitė savo reitingų dėl homoseksualų nutarė neaukoti – tauta juk nesuprastų paramos Vilniaus merui leidusiam „anų“ eitynes, raginimų teisėsaugai neleisti viešuose renginiuose kviesti susidoroti su daliai visuomenės nepatinkančiomis grupėmis, kai kurių bažnyčios hierarchų pasmerkimo, skatinančių ne dialogą tarp skirtingų pusių, bet žiebiančių neapykantos kibirkštis.

Ką jau čia ir bepasakysi – žuvis pūva nuo galvos.

Autorė priklauso Jaunimo Europos komandai, kurios nariai yra nepriklausomi informacijos apie Europos Sąjungą skleidėjai kitiems jauniems žmonėms. Jaunimo Europos komandos nariai yra nuo 16 iki 27 metų amžiaus moksleiviai ir studentai, besidomintys Europos politika bei ES veiklos ypatumais. Komanda Lietuvoje pradėjo savo veiklą 2010 m. kovo mėnesį. Jos veiklą koordinuoja Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje. Autorės nuomonė nebūtinai sutampa su Europos Komisijos nuomone.