„Labai svarbu, kad šioje diskusijoje būtų išgirsta pagrįsta nuomonė apie tikrąją seksualinių mažumų padėtį Lietuvoje. Iš Briuselio Lietuvos adresu dažnai pasigirsta, mano manymu, propagandinių kaltinimų homofobija ar netolerancija. Pasistengsiu padėti diskusijos dalyviams susiformuoti tikslesnį, propagandos neiškraipytą vaizdą apie mažumų teises Lietuvoje“, - pranešime spaudai cituojamas M. Adomėnas.

Išvakarėse M. Adomėnas dalyvavo Mykolo Romerio universitete vykusiame moksliniame seminare-apskrito stalo diskusijoje „Žmogaus orumas ir tolerancija: ar Lietuvoje pažeidinėjamos seksualinių mažumų teisės?“. Diskusijoje M. Adomėnas, remdamasis Žmogaus teisių stebėjimo instituto rengiamomis kasmetėmis žmogaus teisių apžvalgomis, konstatavo, kad per pastaruosius keletą metų institutas neužregistravo jokių konkrečių asmenų ar organizacijų diskriminavimo dėl seksualinės orientacijos atvejų. M. Adomėno nuomone, Žmogaus teisių stebėjimo institutas yra labiau linkęs ne ieškoti konkrečių faktų, o diskriminavimu kaltinti pačią Lietuvos teisės sistemą.

M. Adomėnas klausia, kodėl, pasak jo, nesant konkrečių diskriminacijos dėl seksualinės orientacijos atvejų šalyje organizuojami mitingai prieš tokią diskriminaciją.

„Tuomet atsirastų papildomas atitinkamų institucijų finansavimas, prabangios programos, kurios sieks pakeisti visuomenės moralinę sanklodą ir moralinio gyvenimo tradiciją, atitinkančią Lietuvos įstatymų sistemą, sieks, kad Lietuvos teisėje neliktų šeimos, kaip vyro ir moters santuokos, sampratos“, - diskusijos metu sakė M. Adomėnas.

Skundų gauta, dar daugiau priekaištų dėl homofobiško įstatymo

DELFI primena, kad per 2009 metus Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba gavo 4 skundus dėl diskriminacijos lytinės orientacijos pagrindu. Lyginant su praėjusiais metais, jų sumažėjo perpus (2008 m. buvo gauti 8 skundai).

Kaip ir ankstesniais metais tarnyba taip pat gavo daug tarptautinių organizacijų kreipimųsi, susijusių su nuoroda, kad pastaraisiais metais Lietuvoje varžomos homoseksualių asmenų teisės. Tuos kreipimusis inicijavo „Amnesty International“ nariai iš įvairių Europos Sąjungos valstybių. Juose buvo reiškiami nuogąstavimai dėl naujos redakcijos Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatų.

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narys M. Adomėnas teigia, kad konstitucinės susirinkimų ir žodžio laisvės pačios Konstitucijos yra ribojamos, saugant visuomenės saugumą, viešąją tvarką, žmonių dorovę.

Kartu su dr. Mantu Adomėnu Lietuvai Europos Parlamento diskusijoje ketvirtadienį atstovaus Seimo narys Rokas Žilinskas.