"Į sesiją galbūt negalės atvykti pakankamas deputatų skaičius, kad būtų užtikrintas kvorumas", - sakė Europos Parlamento atstovė Marjory van den Broeke ir pridūrė, jog „kai kuriems deputatams, kad pasiektų Strasbūrą, reikės mažiausiai tris kartus persėsti“.

Sesijoje turi dalyvauti bent trečdalis iš 736 deputatų, kad balsavimas turėtų įstatymų galią. „EuObserver“ pažymi, kad spręsti, ką daryti toliau, turės parlamento politinių grupių vadovai.

Jei Strasbūre vis dėlto nepavyks surinkti pakankamo deputatų skaičiaus, sesija gali būti formaliai pradėta ir tuojau pat baigta. Galimas dalykas, diskusijos vis dėlto bus surengtos, bet po jų balsavimas bus atidėtas.

Kai kurie stebėtojai juokavo, kad jei bus nuspręsta balsuoti raštu, tai bus pavojingas precedentas. "Niekas iš jų daugiau nebepasirodys parlamente", - pašmaikštavo vienas ES pareigūnas.

Praėjusią savaitę kai kuriose šalyse uždarius oro erdvę, jau sužlugo ES šalių žemės ūkio ministrų posėdis Liuksemburge, taip pat buvo atidėtos derybos dėl Kroatijos stojimo į ES Briuselyje, ES ir Tarptautinio valiutų fondo atstovų vizitas į Graikiją. Be to, Pakistanas atidėjo susitikimą su ES lyderiais Briuselyje.

Ejafjadlajokudlio ugnikalnis Islandijoje jau išmetė į atmosferą 130 mln. tonų pelenų, kuriuos sudaro daugiausia silicio dalelės.

Anksčiau šio ugnikalnio išsiveržimai buvo užfiksuoti 920, 1612 ir 1821 metais.