„Ugnikalnio pelenų debesis kelia rimtą pavojų saugumui ore. Nacionalinė šalių valdžia yra priversta priimti sprendimus, siekdama užtikrinti saugumą pagal tarptautinius įstatymus, uždaryti oro erdvę ir oro uostus, neišskirdama jokių oro linijų. Šiuo atveju oro uostai ir žmonės, atsakingi už oro eismo kontrolę, ėmėsi labai skubių ir tinkamų veiksmų, siekdami apsaugoti visuomenę. Tačiau netgi tokiomis išskirtinėmis sąlygomis ES keleivių teisės ir toliau yra taikomos, o keleiviai turėtų atvirai kalbėti, reikalaudami savo teisių", - sakė už transportą atsakingas EK komisaras Siimas Kallasas.

Kalbėdamas apie keleivių teises, viceprezidentas pridūrė:

„Tai situacija, kuri sukelia didžiulius sunkumus Europoje keliaujantiems žmonėms. Tai gali būti vertinama, kaip labai išskirtinės aplinkybės. Nepaisant to, svarbu priminti keleiviams ir oro linijoms, kad šioje situacijoje yra taikomos keleivio teisės".


Svarbiausios oro keleivių teisės:


– teisė gauti oro linijų pateikiamą informaciją (apie savo teises, apie vykstančią situaciją, atšauktus skrydžius ir skrydžių vėlavimo laiką)

– teisė būti aprūpintais (gaiviaisiais gėrimais, maistu ar apgyvendinimu)

– teisė pasirinkti kompensaciją už bilietą ar alternatyvią kelionę į kelionės tikslą

Išskirtinėmis aplinkybėmis (kaip šiuo atveju) keleiviai neturi teisės gauti papildomą finansinę kompensaciją, kurią gautų, jei skrydžiai būtų atšaukti arba vėluotų dėl oro linijų kaltės.