Europos farmacijos industrijos palaikoma dviejų matmenų brūkšninių kodų sistema suteikia farmacininkams galimybę patikrinti, ar vaistas autentiškas ir ar užregistruotas leistinų vaistų registre.

Farmacininkų ir ekspertų nuomone, su šia technologija būtų galima užkirsti kelią padirbtų vaistų patekimui į prekybą ir pasunkinti vaistų kontrabandininkams gyvenimą.

Bandomojo projekto metu 25-iose Stokholmo vaistinėse buvo nuskenuoti ir patikrinti 100 tūkst. naujų vaistų pakelių. Ant 14-os gamintojų vaistų pakuotės buvo įspaustas dviejų matmenų brūkšninis kodas, pagal kurį vaistai identifikuojami.

Europos farmacijos pramonės ir asociacijų federacijos (angl. European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations; EFPIA) atstovai teigia, kad dviejų dimensijų kodas galėtų apsaugoti žmones nuo padirbtų vaistų.

Kompanijos „AstraZeneca“ prezidentas, EFPIA valdybos narys Davidas Brennanas mano, kad šis būdas – taupi priemonė, kuri sustiprintų vaistų saugumą.

„Padirbti vaistai kelia grėsmę žmonių sveikatai, norime žinoti, kad sergantieji visada įsigyja autentiškų vaistų“, – teigė D. Brennanas.

„Apoteket“ prezidentas Stefanas Carlssonas pabrėžė, kad paprasta sistema netrukdys vaistininkams dirbti.