Liko vos kelios dienos iki pirmųjų per 24 metus Sudano kelių partijų prezidento, įstatymų leidimo ir gubernatorių rinkimų, tačiau opozicinių partijų teigimu, Darfuro rinkimai bus farsas. Šiame regione tęsiasi jau septynerius metus trunkantis konfliktas.

„Nusprendžiau grįžti atgal su visa komanda - šešiais stebėtojais, esančiais Darfure“, - sako Veronique de Keyser, ES rinkimų misijos Sudane vadovė.

Darfure, kur ES stebėtojai turėtų stebėti rinkimų sąžiningumą, buvo pagrobta daugybė žmonių iš Vakarų šalių. Čia nuolat vykdomi ginkluotų plėšikų užpuolimai ir pranešama apie kovas tarp maištininkų ir vyriausybės pajėgų.

Šalies prezidentas Omaras Hassan al-Bashiras, kurio Tarptautinis kriminalinis teismas ieško dėl įtarimų karo nusikaltimais Darfure, tikisi sustiprinti savo valdymą, laimėjęs rinkimus. Rinkimų stebėtojai nerimauja, kad komanda sugebės pamatyti tik dalį balsavimo, kuris vyks nuo sekmadienio iki antradienio, ir gali nepastebėti visų rinkimų pažeidimų.

Belgijos Europos Parlamento narė teigia, kad su stebėtojų komanda Darfure buvo elgiamasi gerai, tačiau ji baiminasi dėl saugumo atokiose vietovėse.

„Kai kuriose Darfuro vietose yra siaubingas žiaurumas. Humanitarinės pagalbos grupės negali pasiekti šio regiono. Jei pagalba negali jų pasiekti, mes taip pat negalime jų pasiekti“, – pridūrė V. de Keyser.

Privačiu misijos nusamdytu lėktuvu parskridę stebėtojai teigė, kad yra nusivylę, kad turėjo išvykti, tačiau pasiruošę vykti stebėti rinkimų kitose Sudano vietose.

Darfure smurtas prasidėjo 2003 m., kai ne arabų kilmės maištininkai pradėjo kovą su Sudano vyriausybe, apkaltinę ją, kad ši nesirūpina regiono plėtra.

Jungtinių Tautų apskaičiavimu, vyriausybei subūrus kovotojus (kurių daugelis priklauso arabų kariuomenei) kovai prieš maištininkus, galėjo žūti iki 300 000 žmonių. Chartumas neigia šiuos kaltinimus ir teigia, kad žuvusiųjų skaičius siekia 10 000.

Sudano aktyvistai ir rinkimų stebėtojai trečiadienį paragino tarptautines stebėtojų misijas pasitraukti iš didžiausios Afrikos šalies. ES čia vykdo didžiausią tarptautinę misiją, kurią sudaro apie 130 stebėtojų.