Visi norintys tapti ES institucijų darbuotojais turi apsilankyti tinklalapyje Eu-Careers.eu ir užpildyti paraišką. Iki balandžio 16 d. laukiama plataus profilio specialistų anketų: teisininkų, auditorių, viešojo administravimo, IT specialistų ir kt. Liepą organizuojamas konkursas lingvistams, gruodį – asistentams. Jų patirtis ir gebėjimai bus tikrinami dviem etapais.

Du atrankos etapai

Pirmasis testas kompiuteriu laikomas bet kuriose ES šalyje narėje, taip pat Ženevoje, Niujorke ar Sidnėjuje. Čia tikrinamas teksto supratimas, kompiuteriniai įgūdžiai, abstraktus mąstymas ir, neprivalomai, kandidato orientacija su darbu susijusiose situacijose.

„Sekretorėms tai gali būti ir dokumentų tvarkymas, spausdinimas ir klausimai pagal tam tikras situacijas, į kuriuos atsakymus turi žinoti sekretorė. Didelė reikšmė skiriama šiam praktiniam testui ir netikros sekretorės ties juo ir suklumpa“, - sako A. Martikonienė.

„ES žinių testo nebėra, jos tikrinamos antrame etape“, - pasakoja specialistė. Anot jos, jei kandidatas nori dirbti plataus profilio darbą, jo gyvenimo aprašymas (CV) įtakos beveik neturi – vertinami praktiniai įgūdžiai. Geriausiai išlaikiusieji pirmąjį testą kviečiami pusdieniui į Briuselį, vertinimo centrą, kur imituojama darbo aplinka. Ten kandidatui gali tekti paruošti pranešimą, prezentaciją, ar atlikti panašų darbą.

„Tai darbas susijęs su ES realybe – taip ir patikrinamos žinios apie Europos Sąjungos veikimą“, - sako A. Martikonienė. Atlikus šią užduotį laukia žodinis prisistatymas ir struktūruotas interviu.

Atrankos specialistai sudarė 8 kompetencijų sąrašą, kurių ir ieškoma visuose kandidatuose.
„Tai gebėjimas analizuoti, spręsti problemas, gera komunikacija, rezultatyvumas, žmogaus noras ir gebėjimas mokytis, prioritetų nustatymas ir organizuotumas, atsparumas stresui, darbas su kitais. Siekiant administratoriaus darbo – sugebėjimas būti lyderiu“, - pasakoja specialistė. Taip pat be savo gimtosios būtina mokėti vieną iš trijų pagrindinių ES kalbų: anglų, vokiečių arba prancūzų. Viena iš jų ir bus laikomi visi testai.

Agnė Martikonienė
Žmonės nežino, kad ES institucijos - atviros visiems. Dauguma mano, kad į ES institucijas gali bandyti įsidarbinti tik viešajame sektoriuje dirbantys tarnautojai, tačiau čia gali dalyvauti kiekvienas ir neturintis universiteto diplomo.

Padengiamos kelionės išlaidos

Visiems kandidatams, praėjusiems pirmąjį testą, kelionės išlaidos į Briuselį bus padengiamos. Vykstantiems iš Lietuvos kompensuojama 350 EUR (1 tūkst. 207 litai), jei atvykstama iš Lietuvos vietos, kuri nuo Briuselio nutolusi daugiau nei 2 tūkst. kilometrų – 450 EUR (1 tūkst. 552 litai).

Galimybių metai

Sėkmingai praėję ir antrą atrankos etapą apie tai sužinos metų pabaigoje ir metams bus įtraukti į rezervo sąrašą. Tai reiškia, kad devynios ES institucijos galės rinktis iš minėto sąrašo.

„Žmogus, sėkmingai išlaikęs egzaminą, nežinos, kas jį pasirinks – Teisingumo Teismas, Europos Komisija ar kitos institucijos, ir kur tas darbas bus – Briuselyje, Liuksemburge ar Strasbūre“, - pasakoja A. Martikonienė. Anot jos, kandidatai gali atsisakyti ir laukti kito pasiūlymo, tačiau nėra jokios garantijos, kad kiekvienas atrinktasis sulauks net ir po vieną pakvietimą dirbti.

„Reikia turėti galvoje, kad žmonių rezervo sąrašuose yra. Vieną kartą pasirinko, neaišku, kada pasirinks kitą kartą – ir ypač su naująja sistema, kada rezervo sąrašas galioja tik metus. Norint likti rezerve dar metams, reikėtų vėl dalyvauti konkurse. Buvimas rezervo sąraše nereiškia įsidarbinimo garantijos“, - perspėja specialistė. Tačiau, anot jos, jau įvestas struktūrinis planavimas ir darbuotojų ieškoma tiek, kiek reikia.

Padidino populiarumą

Visai ES kenčiant nuo krizės ir augančio nedarbo, nemažas susidomėjimas ir galimybe įsidarbinti ES. Praėjus dešimčiai dienų nuo atrankos paskelbimo pradžios buvo užsiregistravę per 21 tūkst. pretendentų į 323 numatytas darbo vietas – arba 67 kandidatai į vieną darbo vietą.
A. Martikonienė prisimena, kad 2004 m., kada buvo paskelbtas priėmimas į ES institucijas iš dešimties naujokių, į vieną vietą pretendavo 28 žmonės, po metų – 100.

„Mūsų pagrindinis noras atsirinkti žmones, kurie tikrai norėtų tą darbą dirbti, o ne tik įkelti koją į ES institucijas“, - sako specialistė.

Atlyginimai

Asistentai, dirbantys įvairų pagalbinį, organizacinį darbą, karjerą ES institucijose pradeda nuo pirmos tarnautojo pakopos, jų darbo atlygis prasideda nuo 2 604 eurų bazinio atlyginimo.
Administratoriai (vertėjai, už įvairias politikos sritis atsakingi specialistai ir pan.) pradeda nuo penktos pakopos ir 4 268 eurų bazinio atlygio. Visiems darbuotojams mokami specialūs priedai mokami už vaikus, šeimą ir pan.

„Briuselyje 2 tūkst. eurų sekretorei tai normali suma, reikalinga pragyvenimui. Tačiau darbas ES institucijose patrauklesnis nei privačiame sektoriuje, nes galima dirbti iki gyvenimo pabaigos, keisti pareigas sistemos viduje, ir gauti didesnes socialines garantijas“, - teigia A. Martikonienė.

Mitai

Paklausta apie mitus, dažniausiai gąsdinančius lietuvius nuo galimybės bandyti įsidarbinti, pašnekovė pirmiausia mini baimę bandyti.

„Žmonės nežino, kad ES institucijos - atviros visiems. Dauguma mano, kad į ES institucijas gali bandyti įsidarbinti tik viešajame sektoriuje dirbantys tarnautojai, tačiau čia gali dalyvauti kiekvienas ir neturintis universiteto diplomo“, - sako specialistė. Ji perspėja, kad neretai aukštąjį išsilavinimą turintys darbuotojai, pasirinkę asistento darbą, po poros mėnesių pradeda nusivilti padėtimi ir turi ieškoti kitų galimybių.