2008 metais Europos Sąjungos (ES) lėšų valdymo ir kontrolės sistema atitiko Europos institucijų reikalavimus ir veikė efektyviai, – teigia valstybiniai auditoriai, pateikę ataskaitą už 2008 metus.

Auditorių nuomonė yra sąlyginė, nes jie neturėjo galimybės įvertinti kai kurių pagrindinių valdymo ir kontrolės sistemų elementų praktinio veikimo. Pasak valstybės kontrolierės Rasos Budbergytės, kai kurie audito metu nustatyti faktai rodo, kad valstybės institucijos turėtų pagerinti lėšų valdymą ir sustiprinti jų naudojimo kontrolę.

Vertindami lėšų valdymo ir kontrolės sistemą auditoriai nurodė, kad nebuvo aiškiai apibrėžtos valstybės institucijų funkcijos, neaiškiai formuluojamos užduotys, nepakankama jų vykdymo priežiūra. Auditoriai atkreipė dėmesį, kad nepatvirtintos taisyklės, reglamentuojančios neteisėtai išmokėtos finansinės paramos grąžinimo procesą. Be to, pasiūlyta imtis priemonių, kad projektai nebūtų finansuojami iš kelių šaltinių.

Per 2007–2013 metų finansavimo laikotarpį Lietuva iš Europos Sąjungos Regioninės plėtros, Sanglaudos ir Socialinio fondų gaus 23 mlrd. Lt paramos, kuri skiriama žmogiškųjų išteklių plėtrai, ekonomikos augimui, sanglaudos skatinimui ir techninei paramai. Šias veiksmų programas valdo ir kontroliuoja trys Finansų ministerijos departamentai, o jas įgyvendinant dalyvauja 16 valstybės institucijų.

Valstybės kontrolė Seimo pavedimu atlieka paramos panaudojimo auditą ir teikia Europos Komisijai metines audito ataskaitas.