Europos Sąjungos (ES) lyderių ketvirtadienį laukė įtemptos ir sudėtingos derybos, nes buvo nesutariama, kaip padėti skolų prislėgtai Graikijai ir išlaikyti pasitikėjimą euru.

Dviejų dienų viršūnių susitikimo išvakarėse buvo imtasi diplomatinių pastangų siekiant išspręsti šalių nesutarimus dėl to, ar pasiūlyti Graikijai bendrą pagalbą, tačiau jos nebuvo sėkmingos.

Tuo tarpu tarptautinė reitingų agentūra "Fitch Ratings" sumažino Portugalijos ilgalaikio kredito reitingą, kuriam buvo nustatyta neigiama perspektyva, ir euro kursas JAV dolerio atžvilgiu smuko labiausiai per dešimt mėnesių.

Stabdo Vokietija

Pastangos suorganizuoti specialų 16-os euro zonos valstybių susitikimą trečiadienį vakare žlugo, Prancūzijai ir Vokietijai tariantis, kokį vaidmenį sprendžiant Graikijjos finansų krizę galėtų atlikti Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ir kaip papildomai galėtų prisidėti euro zonos valstybės.

"Vokietija nenori euro zonos šalių lyderių susitikimo, nebent būtų aiški galimybė pasiekti susitarimą", - sakė vienas ES diplomatas.

Išreiškęs nuogąstavimą dėl to, kokį signalą tai siunčia, kitas diplomatas sakė: "Jei nebus euro zonos šalių lyderių susitikimo, galime laukti neigiamos reakcijos rinkose, kuriose tai bus įvertinta kaip ženklas, kad europiečiai nepajėgūs pasiekti susitarimo (dėl Graikijos)".

BBC praneša, kad oficialioje darbotvarkėje Graikijos klausimo net nėra - tam pasipriešino Vokietija, kuri tvirtina, kad iki balandžio Atėnai dar gali skolintis tarptautinėse rinkose. Tokią Vokietijos poziciją gali lemti ir visuomenės nuotaikos - 60 proc. vokiečių nesutinka remti Graikijos.

Milžiniškos skolos

Atėnams, kuriuos slegia milžiniški įsiskolinimai ir didelis biudžeto deficitas, balandį ir gegužę teks refinansuoti apie 20 mlrd. eurų skolų, o skolintis šaliai tapo dvigubai brangiau negu Vokietijai.

Didžiausioje Europos ekonomikoje Vokietijoje, kur gegužę vyks vietos rinkimai, visuomenė griežtai pasisako prieš finansinės pagalbos suteikimą Graikijai. Be to, Berlynas būgštauja, kad bet kokia finansinė pagalba Atėnams veikiausiai būtų užginčyta Vokietijos Konstituciniame teisme.

Kanclerė  Merkel taip pat reikalauja keisti ES taisykles, kad šalims būtų numatytos griežtesnės bausmės už biudžeto deficito apribojimų pažeidimą.