Europos Parlamente daug diskutuojame ir siūlome priemones, kaip kovoti su jaunimo nedarbu, kuris ypač išaugo ekonominio sunkmečio metu ir jau yra dvigubai didesnis už bendrą nedarbo lygį. Kad ir kaip būtų skaudu, Lietuva yra šios srities lyderė – jaunimo nedarbas mūsų šalyje yra vienas aukščiausiu Europos Sąjungoje. Vien per praėjusius metus darbo neturinčių jaunų žmonių padaugėjo daugiau kaip tris kartus!

Belieka tik apgailestauti, jog ES Lisabonos strategijos jaunimo gairės nebuvo įvykdytos. O galbūt naiviai tikėjomės, kad jauni žmonės palauks, kol bus sprendžiamos jų problemos? Deja, jie nelaukė, o emigravo ieškoti laimės svetur. Lietuvą, kaip ir kitas ES šalis, paliko daug išsilavinusių, darbingų ir perspektyvių jaunų žmonių. Reikia tikėtis, kad po šios skaudžios pamokos valstybė imsis konkrečių priemonių jaunimo politikos srityje.

Turi likti prioritetu

Taigi jaunų žmonių užimtumas turi išlikti prioritetine Europos sritimi ES darbotvarkėje, kadangi jaunimo nedarbas ir ribotos galimybės patekti į darbo rinką tampa ypatingai aštria socialine ir ekonomine problema, nes stabdomas ekonomikos augimas, o taip pat dėl ilgalaikio nedarbo padidėja ir socialinės atskirties grėsmė. Net neabejoju, kad jaunimo užimtumo klausimai turi būti įtraukti į strategiją „ES 2020“, todėl pateikiau konkrečių pasiūlymų būsimajai strategijai dėl jaunimo užimtumo skatinimo. Jei mes jau šiandien nesuteiksime jaunimui galimybių po studijų pateikti į darbo rinką, Europa rytoj praras visą jaunų žmonių kartą...

Tinkamas darbas jauniems žmonėms suteikia ekonominę nepriklausomybę, padeda jiems išvengti skurdo ir leidžia aktyviai padėti visuomenei. Tačiau kaip rodo praktika, kai kurių valstybių narių diskriminuojantys teisės aktai, tokie kaip mažesnį minimalų atlyginimą jauniems žmonėms nustatantis įstatymas Prancūzijoje ar sumažintos jaunų žmonių darbo išmokos Danijoje, jaunimui užkerta kelią pradėti savarankišką suaugusiųjų gyvenimą.

Kartais ir Lietuvoje siūloma savo darbinę karjerą pradedančiam žmogui mokėti mažesnį nei 800 Lt minimalų atlyginimą – akivaizdus jauno žmogaus diskriminavimas ir tiesioginis raginimas kuo greičiau krautis lagaminus... A.Kubiliaus Vyriausybė kol kas tik skambiais lozungais skatina darbdavius priimti į darbą jaunus žmones. Tiesa, vieną fragmentišką pasiūlymą šią savaitę Vyriausybė svarstė, tačiau jei darbdaviai už jaunus žmones nemokės socialinio draudimo mokesčių, kas tokiam žmogui suteiks socialines garantijas? Lietuvoje labiausiai pasigendu kompleksinių pasiūlymų šiuo klausimu, o ne atsitiktinių minčių kratinio.

Jaunimo galimybių metai

Šią savaitę Europos Parlamente užregistravau rašytinį pareiškimą, kuriame siūlau artimiausiu metu paskelbti Europos Sąjungos Jaunimo galimybių metus. Kartu pateikiau konkrečius pasiūlymus dėl visų besimokančių jaunuolių judėjimo skatinimo, jų stažuočių užtikrinimo, teisės į mokslą garantavimo visiems jauniems žmonėms. Atkreipiau dėmesį į tai, kad būtina užtikrinti prieinamumą studijuoti, ypač kai šiuo metu kainos už studijas universitetuose yra didelės ir todėl prieinamos ne visiems jaunuoliams.

Taip pat savo pareiškime raginu valstybes nares dėti daugiau pastangų, kuriant į tam tikrą tikslą orientuotos darbo rinkos politiką, kuri užtikrintų jaunimo įtrauktį, galimybę jaunimui įgyti tinkamą profesiją ir remti jaunimo verslumą. Taip pat manau, kad būtina skatinti Komisiją didinti Europos socialinio fondo finansinius pajėgumus, mažiausiai 10 proc. šio fondo lėšų skirti jaunimui skirtiems projektams ir palengvinti naudojimosi fondo lėšomis sąlygas.

Europos Parlamentas siūlo suburti nuolatinę ES jaunimo specialiosios paskirties grupę, kurią sudarytų jaunimo organizacijų, valstybių narių, Komisijos, Parlamento ir socialinių partnerių atstovai ir kuri stebėtų pokyčius jaunimo užimtumo srityje, dalytųsi geriausios patirties pavyzdžiais ir inicijuotų naujas politikos kryptis. Ar tokios pačios iniciatyvos nereikėtų imtis ir Lietuvoje?

Skrisdama į Briuselį oro uosto išvykimo salėje nuolat sutinku iškeliauti susiruošusius perspektyvius Lietuvos jaunuolius. Laukiu tos dienos, kuomet šis gražus jaunimas grįš, žinodamas, kad mūsų šalyje jauni žmonės yra laukiami!