„60 proc. europiečių nori daugiau informacijos apie genetiškai modifikuotų organizmų keliamą grėsmę sveikatai ir aplinkai prieš tai, kol jie bus pradėti auginti. Surinkime milijoną balsų uždrausti genetiškai modifikuotą maistą iki tyrimai ( dėl jų keliamo pavojaus) bus baigti“ - skelbiama dokumente.

Pagal gruodį įsigaliojusią Lisabonos sutartį, surinkus 1 mln. piliečių parašų iš reikšmingos ES šalių narių dalies, Europos Komisija turi imtis svarstyti iniciatyvą, tačiau jos vykdyti neprivalo.

„Europos Komisija, neviršydama savo įgaliojimų, turi pateikti savo atitinkamus pasiūlymus“, - DELFI teigė Giedrius Sudikas, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje spaudos ir informacijos skyriaus vadovas.

Anot jo, šiuo metu Europos Parlamentas ir Europos Taryba svarsto detalesnes taisykles: iš kiek šalių mažiausiai turi būti surinkti parašai, ar elektroninėje erdvėje surinkti parašai bus užskaitomi ir pan.

Netiki, kad nekels pavojaus

Leidimą auginti genetiškai modifikuotas bulves Europos Komisija priėmė kovo pradžioje.

„Teisiniai sprendimo rėmai tiesiog neatitinka tikrovės. Pavyzdžiui, yra nustatyta, kad nuėmus derlių, žemėje negali likti nei vienos modifikuotos bulvės. Tai juk absurdas – kaip tu užtikrinsi, kad lauke nei vienos neliktų? Juk nenurodysi bulvėms kiek tiksliai joms augti. O jei nors viena liks – jau kitąmet iš jos išaugs kelios. Ir nebeatskirsi. Nustatytos taisyklės niekaip neveiks tikrovėje. Ir politikai tai žino“, - teigia Christofas Potthofas, Berlyne įsikūrusios organizacijos “Gen-etiškas tinklas” specialistas.

Lietuvoje auginti galima

Lietuvoje galima auginti genetiškai modifikuotas bulves "Amflora", bet ūkininkas turi praeiti mokymus, registruoti savo žemę, laikytis kitų griežtai reglamentuotų auginimo sąlygų ir sambūvio tarp tradicinių, ekologiškų ir genetiškai modifikuotų augalų pasėlių taisyklių. Šiemet toks auginimas Lietuvoje nenusimato, nes nė vienas ūkininkas nėra pranešęs apie ketinimus Aplinkos ministerijai.

Genetiškai modifikuotus kukurūzus Lietuvoje galima auginti nuo 2004 m., tačiau tokie taip pat nebuvo auginami. 

Bulgarai baus baudomis

Praėjusią savaitę Bulgarijos parlamentas priėmė įstatymus, pagal kuriuos bet kokių genetiškai modifikuotų organizmų auginimas šalyje bus praktiškai neįmanomas.

Už įstatymo Bulgarijoje pažeidimus bus baudžiama 511 tūkst. 325 eurų bauda (1,76 mln. litų).