Septintųjų įsiveržimo į Iraką metinių proga, vėlyvą popietę Airijos žurnalistas Davidas Croninas, dirbantis naujienų agentūroje „Inter Press Service” ir reguliariai Europos Sąjungos klausimais rašantis britų centro-kairės dienraščiui „The Guardian”, priėjo prie T. Blairo prieš šiam išeinant į pasitarimą su EP nariais svarstyti su jo, kaip Artimųjų Rytų specialaus pasiuntinio, darbu susijusius klausimus. Uždėjęs ranką ant buvusio britų ministro pirmininko rankos, D. Croninas pasakė: „Pone Blairai, tai - piliečių areštas”.

Buvęs Leiboristų lyderis, turėjęs dalyvauti EP kaip specialusis ketverto - ES, JAV, Rusijos ir JT – atstovas iš karto krūptelėjo, o asmens sargybinis akimirksniu nustūmė 38 m. korespondentą į šalį.

„Jūs kaltas dėl karo nusikaltimų”, - sakė žurnalistas, ketinęs pakviesti T. Blair kartu su juo nueiti į policijos nuovadą ir pateikti jam kaltinimus vykdžius „agresyvų karą” – karinį konfliktą pradėtą ne savigynos tikslais – pažeidžiant paprotinę tarptautinę teisę, konkrečiai Romos statute išdėstytus Niurnbergo principus, kuriuos įtvirtino jurisdikciją agresijos nusikaltimų atžvilgiu turintis Tarptautinis Baudžiamasis Teismas.

Belgija ir Didžioji Britanija yra ratifikavusios Romos statutą, nors visos sutarties šalys dar turi pritarti agresijos nusikaltimo sąvokai. Pirmoje š. m. pusėje sutarties šalys planuoja surengti peržiūros konferenciją, kurioje, tikimasi, kad šalys susitars dėl šios sąvokos apibrėžimo.
Žurnalistas nebuvo suimtas ar sulaikytas EP apsaugos darbuotojų ir pats išėjo iš salės. Po pusvalandžio jis vėl bandė sugrįžti į salę, bet jam nebuvo leista įeiti, o vėliau apsaugos darbuotojai paprašė jo parodyti savo akreditacijos kortelę.

Po įvykio „EuObserver” D. Croninas teigė, kad taip pasielgti jį įkvėpė Didžiosios Britanijos žmogaus teisių aktyvisto Peterio Tatchellio poelgiai. 1999 m. Londone ir 2001 m. Briuselyje P. Tatchellis bandė suimti Zimbabvės vadovą Robertą Mugabe. Sausio mėn. „The Guardian” skiltyje rašančio žurnalisto George’o Monbioto pradėta kampanija, skatinant pakartoti šį bandymą su T. Blairu, taip pat turėjo įtakos D. Cronino elgesiui.

„Mano motyvacija bandant suimti T. Blairą yra išimtinai pagrįsta mano panieka dėl nusikaltimų, kuriuos jis įvykdė ir bendrininkavo vykdant Irake, Afganistane, Palestinoje, Libane ir Serbijoje”, - „EuObserver” teigė D. Croninas.