Grįžti atgal į mokyklą jai pasiūlė vienas aštriausių jos kritikų - Prancūzijos Europos reikalų ministras Pierre Lellouche. Ir toks jo pasiūlymas buvo priimtas.

„Aš kalbėjau su Pierru per pertraukėlę užsienio reikalų ministrų susitikime. Aš džiaugiuosi. Aš priėmiau tą pasiūlymą“, - teigė ES diplomatijos vadovė. Dar iki vasaros ji ketina nuvykti į prancūzų kalbos stovyklą Avinjone.

Baronienė Ashton „The Times“ sakė puikiai suprantanti prancūzų kalbą, tačiau jai stinga žodžių kalbėti sklandžiai.

„Kaip jūs pastebėjote, aš suprantu prancūzų kalbą tikrai gerai. Sunkiau su kai kuriais techniniais terminais, bet aš kalbu prancūziškai“, - prancūzų kalba dienraščiui kalbėjo baronienė.

Tuo tarpu prancūzai didžiuojasi jų kalbos naudojimo tradicijomis diplomatijoje ir baronienė Ashton išskirtinėje prancūzų kalbos mokykloje netoli Avinjono Prancūzijos pietuose bus Tarptautinės Frankofonijos organizacijos viešnia. Per savaitę 18 amžiaus pilyje ji turės 50 valandų prancūzų kalbos pamokų, neminint ir lauke įrengto baseino – toks kursas jai kainuos 3 tūkst. 780 eurų (13 tūkst. litų).

Prancūzai buvo aršiausi baronienės Ashton kritikai, kai ši tik pradėjo vadovauti ES diplomatijai. Kai C. Ashton nusprendė neskubėti vykti į žemės drebėjimo nusiaubtą Haitį ir parodyti ES pagalbos, P. Lellouche tuomet komentavo, kad „ne kiekvienas yra Nicolas Sarkozy“.