Rinkimai Vokietijoje

16-os narių euro zona nesutaria, kokią finansinę pagalbą teikti Graikijai, kurios vargai dėl didėjančios skolos ir deficito panardino bloką į giliausią krizę per visus 11 egzistavimo metų, ir ar išvis verta tai daryti, skelbia „EurActiv“.

Kanclerė A. Merkel, kuri gegužės mėn. dalyvaus rinkimuose, puikiai supranta, kad Vokietijos elektoratas nepritaria idėjai suteikti Graikijai finansinę pagalbą, todėl sugriežtino savo poziciją ir nusistatymą prieš ES pažadą paremti Graikiją.

„FT/Harris“ atlikta apklausa, pirmadienį paskelbta leidinyje „Financial Times“, parodo, kad trečdalis respondentų Vokietijoje mano, jog Graikija turėtų palikti euro zoną, o 40 proc. apklaustųjų įsitikinę, kad Vokietijai būtų geriau ne euro zonoje.

A. Merkel pozicija automatiškai nustato prieš ją Briuselį ir didžiuosius Europos partnerius, kurie įsitikinę, kad reikia skubiai įveikti spekuliatyvią Graikijos vertybinių popierių ataką, dėl kurios Graikijai skolinimasis tapo dukart brangesnis nei Vokietijai.

Kalbėdama per Vokietijos radiją A. Merkel pareiškė, kad Graikija neturi skubių finansinių poreikių ir atmetė Europos Komisijos prezidento José Manuelio Barroso užuominą, kad ES lyderiai sutiks suteikti Atėnams pagalbos paketą.

„Manau, kad Graikijai šiuo metu nereikia pinigų, ir Graikijos vyriausybė tai patvirtino. Todėl raginu jus nekelti neramumų bangos rinkose, sužadinant tuščias viltis dėl ketvirtadienį vyksiančio tarybos susirinkimo“, – pasakė A. Merkel, turėdama omenyje kovo 25–26 d. vyksiantį aukščiausiojo lygio susitikimą.

„Per susitikimą nenagrinėsime pagalbos klausimo, nes pati Graikija sako, kad šiuo metu jai pagalbos nereikia.“

Tiki, kad pagalba bus

Pirmadienį leidiniui „Handelsblatt“ E. Barroso pasakė, kad Europos Sąjungai reikia skubiai išspręsti Graikijos problemą, nepaisant politinių klausimų šalyse narėse.

„Vokietija suinteresuota užtikrinti valiutų sąjungos stabilumą, – Vokietijos dienraščiui pasakė E. Barroso. – Esu tikras, kad Vokietija prisidės prie dabartinės krizės sprendimo.“

Italija ilgą laiką buvo laikoma silpnąja euro zonos grandimi, tačiau šalies ministras pirmininkas Silvio Berlusconis sekmadienį pasakė „Reuters“, kad jis visiškai pritaria ES sprendimui suteikti Graikijai pagalbą.