„Ateityje turėtų būti pataisyta (Lisabonos) sutartis, ir numatyta galimybė pašalinti valstybę iš euro zonos, jei ji ilgai nevykdo reikalingų sąlygų", - teigė A. Merkel.

Graikijos bėdos

Investuotojų abejonės dėl Graikijos galimybių refinansuoti savo skolas artimiausiu metu, euro zoną nustūmė į didžiausią krizę per 11 metų.

Graikijos biudžeto deficitas praėjusiais metais siekė 12,7 proc. BVP ir daugiau nei keturis kartus viršijo leistiną ribą. Per paskutinius tris 2009 m. mėnesius Graikijos ūkis smuko 2,6 proc.

Vokiečiai nenori išpirkti Graikijos

Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble mėnesio pradžioje pasiūlė sukurti Europos valiutos fondą, panašų į dabar veikiantį Tarptautinį valiutos fondą, galinti padėti finansinių bėdų turinčioms valstybėms už įsipareigojimus laikytis griežtos finansinės drausmės - įskaitant galimybę nepaklusniuosius pašalinti iš euro zonos.

Turint minty smarkų Vokietijos visuomenės pasipriešinimą Graikijos finansavimui, kas reiškia, jog Berlynas turės būti vienas pagrindinių donorų, dalis analitikų W. Schauble planą supranta kaip galimybę išvengti varginančios išpirkimo procedūros ir tiesiog išmesti valstybę iš euro zonos.