Paskolas teikiantis fondas galėtų būti platesnio Prancūzijos - Vokietijos sumanymo stiprinti ekonominį bendradarbiavimą ir žvalgybą tarp 16-os euro zonos narių dalimi, Europos Komisijai indikuojant, kad ji yra pasiruošusi teikti pasiūlymus, rašo "EurActiv".

„Europos Komisija yra pasiruošusi pasiūlyti europietišką instrumentą, kaip šis, kuris turėtų euro zonos narių palaikymą”, - kovo 8 d. dienraštyje „Financial Times Deutschland” išspausdintame straipsnyje cituojamas Europos Sąjungos (ES) ekonomikos ir pinigų politikos komisaras Olli Rehnas.

O. Rehnas pabrėžė, kad bet kokia finansinė pagalba iš Europos fondo būtų susijusi su „griežtomis sąlygomis”. Šiuo metu ES turi mokėjimų balanso mechanizmą, suteikiant su sunkumais susiduriančioms ne euro zonos valstybėms paskolas, bet neturi jokio mechanizmo, leidžiančio padėti 16-ai valstybių, kuriose cirkuliuoja vieninga valiuta.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) suteikia skubias paskolas valstybėms, susiduriančioms su finansinėmis problemomis, nors daugelis ES vyriausybių mieliau norėtų matyti europietišką Graikijos dabartinių finansinių sunkumų sprendimą.

„Mes neplanuojame institucijos, kuri konkuruotų su TVF, bet vidiniam euro zonos stabilumui mums reikia institucijos, kuri turi TVF patirties ir galios”, - dienraščiui „Welt am Sonntag “ teigė Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schäuble’as.

Šiuo metu Graikiją slegia 300 mlrd. eurų skolos, balandžio mėn. arba gegužės mėn. vos 22 mlrd. eurų jų bus galima padengti imant naujas paskolas. Investuotojų pasitikėjimo šalies ekonomika trūkumas padidino centro-kairės vyriausybės skolinimosi kainą ir sukėlė spekuliacijas dėl garantijų suteikimo būtinybės.

Socialistai Europos Parlamente ir Italijos prezidentas Giorgio Napolitano taip pat ragina sukurti Europos fondą.

„Europos Centrinis bankas (ir) Europos institucijos supranta, kad kažko trūksta mūsų bendroje įrankių dėžėje spręsti nenumatytas ir rimtas krizes vienoje iš euro zonos valstybių”, - praėjusią savaitę Briuselyje vykusio vizito metu teigė G. Napolitano.