Nepaisant veikiausiai sunkiausio komunistinio Čeučesku rėžimo Rumunijoje, rumunai šią šventę švenčia džiugiai ir visai negalvodami apie praeitį. Nors ši šventė nėra valstybinė, tačiau dauguma įmonių moterimis suteikia laisvą popietę.

Čekijoje tokia šventė vis dar turi daug oponentų – tai pirmiausia siejama su senuoju komunistiniu režimu , kur kovo 8-oji buvo naudojama ir propagandai.

Žlugus sovietinei santvarkai, atsirado kitos šventės – tokios kaip šv. Valentino diena, tačiau jos gyventojams pirmiausia yra komercinės šventės.

Slovakijoje, kuri iki 1993 m. buvo viena valstybe kartu su Čekija, ši šventė buvo labiau politizuota. Atskiros politinės partijos reikalavo, kad tarptautinės Moters dienos šventė būtų pakeista Motinos diena. Šiandien abi šios šventės yra švenčiamos, tačiau nė viena jų nėra valstybinė.

Lenkijoje ši diena šiandien švenčiama dar labiau, nei anksčiau. Visi prisimena, paprastas tulpes, kurios būdavo dovanojamos moterims tądien. Šiandien lenkės gauna kitokių gėlių, ar Lenkijos vyrai tiesiog stengiasi būti mandagesni, arba pakviesti puodelio kavos.

Mokyklose ir įmonėse yra įprasta kolegėms dovanoti gėlių ar mažas dovanėles. Tačiau niekas, kaip anksčiau, nebedovanoja pėdkelnių ar kavos pupelių.

Europos Parlamento vadovas, lenkas Jerzy Buzekas, savo sveikinime visoms moterims teigė, kad kovo 8-ąją švenčiama diena tų, kurios turi „didžiausią, bet kartais tyliausią įtaką mūsų gyvenimuose. Moterys, pagaliau, sudaro daugumą pasaulio gyventojų! Kovo 8-oji yra ne tik apie gėlių dovanojimą, bet ir apie lygių galimybių diskusijas“, - teigė jis.

Metas kalbėti ir apie moterų sunkumus

Anot Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitė, demokratinėse valstybėse Kovo 8-oji buvo ir lieka vieša tribūna kalbėti apie vis dar egzistuojančias problemas, slegiančias moterų pečius.

„Šiemet minima Tarptautinės moterų solidarumo dienos 100 metų sukaktis, kai buvo sutelktos pažangiausių visuomenės jėgų pastangos kovoje už moterų balsavimo teises. Amžių trukęs kryptingas darbas davė reikšmingų vaisių - šiandien moterys yra neatsiejama politinio, ekonominio ir socialinio visuomenės gyvenimo dalis. Užimdamos aukščiausias sprendimų priėmimo pozicijas, jos svariai prisideda prie valstybės gerovės kūrimo", - taip Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino Europos Parlamento Informacijos biuro Lietuvoje ir nevyriausybinių moterų organizacijų Kaune rengiamą konferenciją „Lietuvos Nepriklausomybės dvidešimtmetis: moterų pasiekimai ir vizijos".