Europos Komisija rengiasi didinti darbdavių informuotumą, remti priemones, kurios padės įvertinti vyrų ir moterų darbo užmokesčio skirtumus bei neatmetama teisinių priemonių galimybė griežtinant sankcijas.

Antrąjį 2010 m. pusmetį Komisija pateiks naują 2010–2015 m. ES lyčių lygybės strategiją. Vienas iš pagrindinių jos prioritetų bus darbo užmokesčio skirtumo mažinimas, sakoma pranešime.
EK numatytos priemonės
- pranešimai apie vyrų ir moterų darbo užmokesčio skirtumus ir darbo užmokesčio skaidrumo užtikrinimas, lyginant įmones, pavienius darbuotojus arba kolektyvus.

- bus nustatyta lyčių požiūriu nešališka pareigų klasifikacija ir užmokesčio skalės.

- aiškiau reglamentuojamos sankcijos dėl diksriminacijos.


Pritaria visuomenė

Iš lyčių lygybei skirtos „Eurobarometro“ apklausos rezultatų matyti, kad europiečiai mano, kad šalinant moterų ir vyrų nelygybę pirmiausia reikia sumažinti vyrų ir moterų darbo užmokesčio skirtumą, taip pat spręsti prievartos prieš moteris problemą. 82 proc. europiečių mano, kad vyrų ir moterų darbo užmokesčio skirtumų mažinimo priemonių reikia imtis nedelsiant. 62 proc. respondentų mano, kad lyčių nelygybė jų šalyje įsigalėjusi. 66 proc. taip pat teigė, kad per pastarąjį dešimtmetį situacija pagerėjo.

Dėl ES ir nacionalinių teisės aktų, reglamentuojančių vienodą užmokestį, tiesioginio diskriminavimo atvejų, kai vyrams ir moterims už tą patį darbą mokama nevienodai, sumažėjo. Tačiau darbo užmokesčio skirtumas susijęs su daug didesnėmis problemomis: jis rodo, kad apskritai darbo rinkoje moterys ir toliau dažnai diskriminuojamos ir patiria nelygybę.

Dėl moterų ir vyrų darbo užmokesčio skirtumo sumažėja ir moterų viso gyvenimo pajamos, todėl jų pensijos mažesnės. Taigi moterys dažniau už vyrus patiria nuolatinį ir itin didelį skurdą: 22 proc. 65 metų ir vyresnių moterų gresia skurdas, o vyrų – 16 proc.