Ne kiekvienas Lietuvos atstovas išnaudoja net šiems miestams numatytą limitą, tuo tarpu „tvarkiečiams“ Rolandui Paksui ir Juozui Imbrasui įvairiuose Lietuvos miestuose bei rajonuose padeda 17 žmonių. Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas subūrė dar didesnę komandą – daugiau nei 30 padėjėjų, įskaitant visuomeninius.

Pagal galiojančią tvarką, Europos Parlamento (EP) narys gali turėti dviejų kategorijų padėjėjus. Tiems, kurie gauna specialias akreditacijas, skiriamos trys darbo vietos Briuselyje, Strasbūre ir Liuksemburge, jie turi vadovautis tomis pačiomis taisyklėmis, kaip ir kiti Europos Bendrijų institucijose dirbantys žmonės. Šių padėjėjų darbdavys formaliai yra EP.

Vietos padėjėjai, kurių skaičius neribojamas, dirba šalyse, kur politikai yra išrinkti. Europarlamentarai gali juos įdarbinti arba pirkti jų paslaugas. Be to, leidžiama į savo biurus priimti stažuotojus – tuo naudojasi ne vienas Lietuvos atstovas. Padėjėjams samdyti europarlamentarai kas mėnesį gauna po 17 tūkst. 864 eurų (61 630 Lt).

Aktyvumas posėdžiuose

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) narės Laimos Andrikienės tinklalapyje skelbiama, kad Strasbūre ir Briuselyje jai padeda trys žmonės, biure Vilniuje dirba viena moteris, dar aštuoni padėjėjai jai atstovauja įvairiose apskrityse. Sprendžiant iš EP interneto svetainėje pateikiamos statistikos, ši europarlamentarė reiškiasi gana aktyviai – po keliolika kartų yra kalbėjusi plenariniuose posėdžiuose ir pateikusi klausimų, parengė keletą pasiūlymų rezoliucijoms.

Šios partijos Politikos komiteto vadovas Vytautas Landsbergis Briuselyje turi du padėjėjus, Vilniuje – šešis. Jis po keletą kartų kalbėjo plenariniuose posėdžiuose, teikė klausimus ir pasiūlymus rezoliucijoms. Tiek pat padėjėjų turi konservatorė-krikdemė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, kuri ne tik reiškėsi posėdžiuose, teikė klausimus ir pasiūlymus rezoliucijoms, bet ir pasirašė po viena deklaracija. Dar vienas šios partijos narys Algirdas Saudargas, pateikęs tik keturis klausimus, į Briuselį išsivežė vieną padėjėją, Vilniuje esančiame biure dirba trys žmonės, antra tiek rūpinasi viešaisiais ryšiais (leidiniais ir pan.).

Socialdemokratas Zigmantas Balčytis, pateikęs keletą klausimų ir net 35 kartus kalbėjęs per balsavimus ir kitais atvejais, turi du padėjėjus Briuselyje, tris – biure Vilniuje ir 7 – įvairiuose šalies regionuose. Tiek pat kartų posėdžiuose reiškėsi ir keletą klausimų pateikė jo partijos kolegė Vilija Blinkevičiūtė. Su ja Briuselyje dirba dvi padėjėjos, Vilniuje – septyni žmonės, tačiau kai kurie samdomi ne visam etatui. Socdemas Justas Paleckis yra pasisamdęs keturis padėjėjus Vilniuje ir du Briuselyje, jiems padeda keli stažuotojai. Posėdžiuose jis kalbėjo net dvi dešimtis kartų, pateikė keletą pasiūlymų rezoliucijoms ir pateikė klausimų.

Pagal Liberalų sąjūdžio sąrašą Leonidas Donskis, keletą kartų pateikęs klausimus ir pasiūlymus rezoliucijoms bei kartą pasisakęs plenariniame posėdyje yra įkūręs biurus Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, tačiau Lietuvoje turi tik vieną padėjėją ir vieną stažuotoją, dar viena padėjėja ir dvi stažuotojos dirba Briuselyje. DELFI kalbinta Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovo Valdemaro Tomaševskio padėjėja negalėjo pasakyti, kiek iš viso padėjėjų jis turi. Europarlamentaras keletą kartų dalyvavo diskusijose ir prisidėjo prie vienos rašytinės deklaracijos.

Dirba tie patys padėjėjai

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderiui Rolandui Paksui ir jo kolegai Juozui Imbrasui padeda tie patys 17 žmonių, kurie dirba įvairiuose miestuose ir ra rajonuose. Pastarojo darbų sąraše – vos keli punktai: vienas pasisakymas posėdyje, pora bendrų pasiūlymų rezoliucijoms. Užtat R. Paksas po keletą kartų kalbėjo posėdžiuose, teikė klausimus ir pasiūlymus rezoliucijoms.

Tuo metu Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas, kaip teigiama jo tinklalapyje, visoje Lietuvoje turi net 20 padėjėjų ir 15 visuomeninių padėjėjų. Nuo kadencijos pradžios pernai vasarą jis sugebėjo tik tris kartus pasisakyti diskusijose.

V. Uspaskichas DELFI teigė, kad Europos Parlamento statistikoje pažymėtos ne visos jo iniciatyvos: jis pateikė apie dešimt pasiūlymų, pasirašė 12 deklaracijų ir yra pagrindiniu pranešėju rengiant medžiagą apie stichines nelaimes, dėl kurių atsakingas žmogus.