Tokią drausminę nuobaudą išrinko jam Europos Parlamento pirmininkas Jerzy Buzekas (Ježis Buzekas), kuris buvo asmeniškai susitikęs su įžeidėju.

Praėjusią savaitę po pirmosios H.Van Rompuy kalbos Europos Parlamento plenarinėje sesijoje Briuselyje europoskeptikas N.Farage`as pareiškė, kad naujasis ES prezidentas turi "šlapios mazgotės charizmą", o jo "išvaizda - kaip žemosios grandies banko klerko".

"Kas jūs toks? Nesu apie jus girdėjęs; apie jus nėra girdėjęs niekas Europoje", - pareiškė Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijai (UKIP) atstovaujantis deputatas, apstulbindamas kitus parlamentarus.

"Nujaučiu, kad esate kompetentingas, gabus ir pavojingas. Taip pat neabejoju, kad ketinate tapti Europos demokratijos ir Europos tautinių valstybių tyliu žudiku", - pridūrė jis.

J.Buzekas sakė neabejotinai ginantis "pono Farage'o teisę nesutikti su Bendrijos politika arba institucijomis".

Tačiau tai nesuteikia delegatui teisės "asmeniškai įžeidinėti Europos Parlamente mūsų svečių arba šalių, iš kurių jie gali atvykti", pridūrė parlamento pirmininkas.

"Jo elgesys pono (Van) Rompuy atžvilgiu buvo netinkamas, neparlamentiškas ir įžeidžiantis šių rūmų orumą", - pabrėžė J.Buzekas.

Teisinasi sarkazmu

Antradienį N.Farage'as sakė, kad jo kontroversiška kalba buvo "sarkazmas", tačiau pridūrė, jog vieninteliai žmonės, kurių jis atsiprašo - "bankų klerkai visame pasaulyje".

"Jis iš tikrųjų tikėjosi, kad šiandien būsiu nusodintas, tačiau taip nenutiko", - to susitikimo neįbaugintas N.Farage'as sakė naujienų agentūrai AFP.

H.Van Rompuy "turėtų būti pakankamai didelis, kad pasirūpintų savimi, o aš neketinu atsiprašinėti Europos Parlamento - juk jis turėtų būti demokratiškas, - pridūrė britas. - Jis neatima mano teisės kalbėti, tačiau tai reiškia, jog man pasakius, ką noriu pasakyti, jie gali mane skirti man baudą. Gali baigtis taip, jog aš jiems mokėsiu, kad galėčiau posėdžiauti Parlamente".

N.Farage`o atstovas savo ruožtu pabrėžė, jog britas mano, kad jo elgesys visiškai normalus pagal Britanijos Bendruomenių Rūmų reikalavimus.

H.Van Rompuy buvo išrinktas Europos Sąjungos prezidentu pernai lapkrityje, o oficialiai pradėjo eiti pareigas 2010 metų sausio 1 dieną. Iki prezidentavimo jis vienus metus buvo Belgijos ministras pirmininkas.

Jo svarbiausias politinės karjeros nuopelnas yra tai, kad jis užglaistė pagrindinių Belgijos bendruomenių - flamandų ir valonų nesutarimus. Dėl jų konfliktų šalis galėjo suskilti.

Buvo spėlionių, kad jo kandidatūrą parėmė didžiųjų ES valstybių atstovai būtent todėl, kad jis atstovauja mažai šaliai ir gali būti savotišku buferiu tarp tokių Europos milžinių, kaip Vokietija ir Prancūzija.